Τα μέτρα λιτότητας επιβαρύνουν την υγειονομική περίθαλψη


Τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην υγειονομική περίθαλψη, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Γιατροί του Κόσμου, ζητώντας την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη για την Υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, με τίτλο «Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη σε καιρούς κρίσης και έξαρσης της ξενοφοβίας», οι Γιατροί του Κόσμου υπογραμμίζουν την αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από συνεντεύξεις με περισσότερους από 8.000 ασθενείς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Μεταξύ των ασθενών των Γιατρών του Κόσμου που ερωτήθηκαν, το 20% εξ’ αυτών είχε δεχθεί άρνηση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας από κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Το 81% δεν είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα χωρίς να πληρώσει το σύνολο των ιατρικών δαπανών, ενώ το 59% των ερωτηθέντων εγκύων δήλωσαν πως δεν είχαν καμία πρόσβαση σε προγεννητική περίθαλψη μέχρι και την ημέρα της συνέντευξης.
Όπως τονίζει η κα Λιάνα Μαίλλη εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου: «Ως επαγγελματίες υγείας απαιτούμε το δικαίωμά μας να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της κοινωνικής θέσης ή της καταγωγής τους. Ζητούμε να αρθούν από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην πρόσβαση τους στην ιατρική περίθαλψη».
Εξάλλου, η μελέτη υπογραμμίζει το ανερχόμενο πρόβλημα της ξενοφοβίας, επισημαίνοντας, ότι οι μετανάστες γίνονται οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» των οικονομικών προβλημάτων.
Με αφορμή την 7η Απριλίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, και ότι είναι ανοιχτά σε όλους όσοι διαμένουν στα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Ειδικότερα, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων, την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στα εθνικά συστήματα εμβολιασμών, στην παιδιατρική περίθαλψη και στην προ-γεννητική και μετά-γεννητική για όλες τις εγκύους. Ζητούν επίσης την παροχή καθεστώτος πλήρους προστασίας για μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία στη χώρα προέλευσής τους.