Περισσότερη ζωή, λιγότερη υγεία


Λιγότερο υγιείς είναι οι σημερινοί ενήλικες, σε σχέση με τους συνομήλικους τους των προηγούμενων γενεών, αν και ζουν περισσότερα χρόνια όπως έδειξε έρευνα ολλανδών επιστημόνων.


Αναλύοντας στοιχεία περισσότερων από 6.000 ατόμων για μια πολυετή περίοδο, οι ερευνητές του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος συνέκριναν τη διαχρονική μεταβολή σε μια σειρά από παράγοντες μεταβολικού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι “οι πιο πρόσφατα γεννημένες γενιές τα πάνε χειρότερα από τις προηγούμενες” και προειδοποιούν ότι «οι παράγοντες μεταβολικού κινδύνου έχουν αυξηθεί και πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον».


Ειδικότερα: διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία και η υπέρταση αυξάνονταν σε όλες τις γενιές, καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, όμως στις πιο πρόσφατες γενιές το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν στις περασμένες, Για παράδειγμα, ενώ στην προηγούμενη γενιά το 40% των ανδρών ηλικίας 30 έως 40 ετών θεωρήθηκαν ως υπέρβαροι, 11 χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 52%.


Με το πέρασμα των δεκαετιών παρατηρούνται αυξήσεις στο ποσοστό υπέρτασης και στα δύο φύλα, στα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη στους άνδρες (αλλά όχι στις γυναίκες), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει δια-γενεακή αύξηση στα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης.


Οι ολλανδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αιτίες της μεταβολικής επιδείνωσης διαχρονικά δεν είναι σαφείς, αλλά θεωρούν ότι βασικό ρόλο παίζει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Έτσι, τονίζουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους, περισσότερη άσκηση και πιο υγιεινή διατροφή, ιδίως μεταξύ των νέων.


Επίσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς μειώνεται το ποσοστό των καπνιστών, θα υπάρχει μια διαρκής μείωση των παθήσεων που σχετίζονται με το τσιγάρο (όπως ο καρκίνος των πνευμόνων), αλλά μια αύξηση στις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία (όπως ο διαβήτης). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι πιθανό ότι θα συνεχιστεί μεν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στο άμεσο μέλλον, όμως στο απώτερο μέλλον δεν αποκλείεται, λόγω κυρίως της παχυσαρκίας, να επιβραδυνθεί πλέον η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας “European Journal of Preventive Cardiology“.