Οι αμφιλεγόμενοι πλούσιοι της Ευρώπης


Μια έκθεση που δημιουργεί έκπληξη με τα στοιχεία της έδωσε χθες -και επίσημα στη δημοσιότητα– η ΕΚΤ. Εκθεση της οποίας τη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησε -και πέτυχε- να καθυστερήσει η κυβέρνηση της χώρας, όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο.


Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Κύπρου έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στην ευρωζώνη, μετά τους κατοίκους του Λουξεμβούργου.


Οι Ελληνες βρίσκονται στην 9η θέση -μεταξύ των 14- έχοντας τα διπλά περιουσιακά στοιχεία από τον μέσο Γερμανό.


Τα δεδομένα αυτά τα συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με βάση αυτά που έστειλαν οι 14 από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης.


Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βελτ»: «Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία. Και για τον λόγο αυτό, επί εβδομάδες τώρα, δεν δημοσιοποιούνταν. Δεν έπρεπε να γίνει γνωστό πόσο πλούσιοι είναι οι κάτοικοι της Κύπρου, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η παραπάνω έκθεση είναι σε θέση να βάλει φωτιές».


Στους αριθμούς που φέρνει στο φως η ΕΚΤ δεν καταμετρώνται μόνον οι μισθοί και οι καταθέσεις, αλλά και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Και εδώ ο ευρωπαϊκός Νότος υπερέχει του βορρά.


Βέβαια, όπως σημειώνεται, στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει ένα στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες χώρες της καταμέτρησης. Και αυτό γιατί καταγράφεται η περιουσία των κατοίκων μιας χώρας και όχι των υπηκόων της. Ετσι, στην Κύπρο έχουν καταμετρηθεί και οι περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ως τόπο κατοικίας τους το νησί.


Επίσης, οι Γερμανοί βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας των δεκατεσσάρων χωρών, καθώς πρόκειται για τους Ευρωπαίους που έχουν στην κατοχή τους τα λιγότερα ακίνητα: μόλις το 44% των Γερμανών ιδιοκατοικούν (τη στιγμή που στη Σλοβακία το ποσοστό αυτό είναι 90%, στην Ισπανία 83% και στην Κύπρο 77%).


Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι συντάξεις και κάθε είδους ασφάλειες, οι οποίες για παράδειγμα στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα υψηλές.


Οπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, «οι μετρήσεις των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο σε μελλοντικά πακέτα διάσωσης. Αυτό γιατί, για παράδειγμα, στον αριθμό τρία της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται η Μάλτα, μια χώρα της οποίας η οικονομική σταθερότητα αμφισβητείται. Και ακολουθούν δύο μακροχρόνια προβληματικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία».


Πηγή: efsyn.gr