Εξι χιλιάδες ανήλικοι στους δρόμους της Ελλάδας


Οι περισσότεροι εξ αυτών, παιδιά πέντε έως δώδεκα ετών, πουλούν χαρτομάντιλα και λουλούδια στα φανάρια, άλλα καθαρίζουν τα τζάμια των διερχόμενων αυτοκινήτων. Στην πλειονότητά τους έχουν έρθει από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία μαζί με την οικογένειά τους, για να δουλέψουν.


Το φαινόμενο βρίσκεται σε όξυνση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της κοινωνικής λειτουργού της Praksis στη Θεσσαλονίκη, κ. Μένης Χριστίδου.


Στον διογκωμένο αυτό αριθμό συνυπολογίζονται και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην Πάτρα με την ελπίδα να διαφύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Αλλα παιδιά εργάζονται για να συμβάλουν στο οικογενειακό εισόδημα, τα περισσότερα όμως αποδίδουν τα “κέρδη” τους σε καλά οργανωμένα κυκλώματα», καταγγέλλει η κοινωνική λειτουργός, «επίσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές, συνεχώς μετακινούν τα παιδιά από πόλη σε πόλη, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών χωρών».


Οι ιδιαιτερότητες της εν λόγω ζωής έχουν συνέπειες στην εκπαίδευσή τους, καθώς ελάχιστα παιδιά φοιτούν συστηματικά στο σχολείο.


Το 1996 γεννήθηκε στο Βέλγιο το Mobile School, ένα κινητό σχολείο που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών του δρόμου. Αντίστοιχο σχολείο λειτουργεί από τις ΜΚΟ Αρσις και Praksis, από τον Νοέμβριο του 2009, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.


Στη συμπρωτεύουσα, εκατό παιδιά προερχόμενα κυρίως από βαλκανικές χώρες επαιτούν και δουλεύουν στον δρόμο. Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς, αλλά και τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια η 12η Απριλίου να καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για τα παιδιά του δρόμου.


Οι ανωτέρω ΜΚΟ θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Απριλίου.