Στη Νορβηγία η μεγαλύτερη σήραγγα για πλοία παγκοσμίως


Το «πράσινο φως» για την κατασκευή της μεγαλύτερης σήραγγας για πλοία στον κόσμο, έδωσε η νορβηγική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο ενός νέου δεκαετούς προγράμματος μεταφορών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1 δισ. κορόνες (133,6 εκατομμύρια ευρώ ) για την κατασκευή της θαλάσσιας σήραγγας του Σταντ, η οποία έλκει το όνομα της από μια χερσόνησο στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου όπου η ναυσιπλοΐα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Με μήκος 1.700 μέτρα, η σήραγγα θα συνδέσει δύο από τα χαρακτηριστικά φιόρδ της νορβηγικής ακτογραμμής.
“Το έργο θα συνεισφέρει στην αύξηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας”, εκτίμησε από την πλευρά της η κυβέρνηση.
Η διάνοιξη της σήραγγας, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 1,6 δισεκατομμύρια κορόνες, αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, μετά από συμπληρωματικές μελέτες, και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του έργου.
Σήραγγες για φορτηγίδες υπάρχουν ήδη, όπως στο Κανάλ ντε Μιντί στη Γαλλία, όμως αυτή της Σταντ θα είναι η πρώτη που θα είναι σε θέση να δεχτεί πλοία ολικής χωρητικότητας έως και 16.000 βαρελιών για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Θα πρόκειται να “είναι η πρώτη σήραγγα στον κόσμο” από την οποία θα μπορούν να περάσουν μεγάλα πλοία όπως φορτηγά ή το διάσημο τουριστικό πλοίο Express, που πραγματοποιεί κρουαζιέρες κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όταρ Νίγκορντ, δήμαρχος της μικρής πόλης Σέλγε που είναι υπεύθυνος για το έργο.
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από την εξειδικευμένη εταιρεία Fjordservice Nordvest, στα νερά της χερσονήσου αυτής έχουν συμβεί 46 δυστυχήματα η άλλα περιστατικά που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.