Περιττή πολυτέλεια φαντάζει πλέον το σταθερό τηλέφωνο, καθώς πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να το κόψουν προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά στα χρόνια των Μνημονίων. Η κινητή τηλεφωνία έχει σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει τη σταθερή τηλεφωνία, με τα καρτοκινητά να έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις νοικοκυριών που «αποδεσμεύονται» ακόμα και από τα κινητά, σε μία προσπάθεια να κόψουν από παντού.
“Βροχή” τα αιτήματα για διακοπή του σταθερού
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνίας και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που καταγράφουν την ελεύθερη πτώση του αριθμού των σταθερών τηλεφωνικών γραμμών. Μέσα στο 2012 καταγράφηκαν περίπου 170.000 διακοπές, ενώ συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια κάτι παραπάνω από 420.000 συνδρομητές διέκοψαν τη σύνδεσή τους, με το σύνολο των σταθερών γραμμών να πέφτει για πρώτη φόρα κάτω από τα 5 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα (4,9 εκατ.). Σημειώνεται ότι το 2001 το σύνολο των τηλεφωνικών γραμμών είχε ξεπεράσει τα 5,8 εκατ.
Η «βουτιά» των συνδέσεων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ, αποδίδεται τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στη διάδοση των κινητών τηλεφώνων. Όπως επισημαίνουν, πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να κόψουν το σταθερό, αντικαθιστώντας το με καρτοκινητό, ενώ άλλα έκοψαν το τηλέφωνο στις δευτερεύουσες κατοικίες τους. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για απλές γραμμές τηλεφώνου οι οποίες δεν εξυπηρετούν συνδέσεις διαδικτύου. Την ίδια όμως στιγμή, τονίζουν, ένα μεγάλο ποσοστό αποσυνδέσεων οφείλεται και στις επιχειρήσεις που καθημερινά βάζουν λουκέτο και κόβουν τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.
Οι αποσυνδέσεις είχαν γίνει ορατές και πριν χτυπήσει η κρίση την πόρτα της χώρας, αλλά τότε οφείλονταν σε διαφορετικούς λόγους. Όπως σημειώνουν στελέχη της ΕΕΤΤ, η διάδοση των ISDN γραμμών, αρχικά, και των γραμμών πλήρους πρόσβασης (Full LLU) από εναλλακτικούς παρόχους, στη συνέχεια, ήταν αυτή που είχε οδηγήσει σε αρκετές αποσυνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας.
H βασική πρόσβαση της τηλεφωνικής γραμμής ISDN παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δύο ταυτόχρονων επικοινωνιών, όπως τηλεφωνία και φαξ, κάτι που σημαίνει ότι με μία τηλεφωνική γραμμή ISDN είναι σαν να έχει ο καταναλωτής δύο τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Έτσι πολλά νοικοκυριά έκοψαν τις δεύτερες γραμμές στα σπίτια τους και μετέτρεψαν την απλή (PSTN) σε ISDN εξοικονομώντας χρήματα.
Στροφή στην καρτοκινητή τηλεφωνία
Την πτωτική τάση στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας επιβεβαιώνει και το τελευταίο ειδικό Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται απότομη μείωση της διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών, των τηλεφωνικών συνδέσεων και των συνδέσεων Ίντερνετ στα ελληνικά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση τόσο σταθερού όσο και κινητού διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 72% και εμφανίζεται κατά 10 μονάδες μικρότερο απʼ ό,τι εννέα μήνες πριν. Τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση σταθερού τηλεφώνου μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (82%), ενώ τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση κινητού υποχώρησαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (89%). Από το Ευρωβαρόμετρο είναι ορατή και η στροφή των Ελλήνων στις φθηνές λύσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας.
“Με ένα μισθό κομμένο, δεν έχω τη δυνατότητα να βάλω τηλέφωνο”
Τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν είτε να κόψουν το σταθερό τηλέφωνο είτε να μην μπουν ούτε καν στη διαδικασία ενεργοποίησης σταθερής τηλεφωνίας περιγράφουν στην «Α» δύο πολίτες.
«Όχι μόνο δεν έχω τηλέφωνο στο σπίτι, αλλά ούτε καν σκέφτομαι να βάλω», μας λέει ο Νίκος από τη Λάρισα. Ο λόγος, όπως εξηγεί, είναι προφανής. «Ως νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, με έναν μισθό αρκετά πεσμένο, δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να βάλω τηλέφωνο. Αυτά τα 25-30 ευρώ που κοστίζει μία σύνδεση προτιμώ να τα κρατήσω και να τα χρησιμοποιήσω για τους υπόλοιπους λογαριασμούς που τρέχουν, αλλά και για τη διασκέδασή μου. Για μένα και για πολλούς άλλους, το σταθερό τηλέφωνο θεωρείται μία περιττή πολυτέλεια». Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά, αντίθετα, τείνει να αποτελέσει τον κανόνα. «Γνωρίζω αρκετό κόσμο που έχει αναγκαστεί να κόψει το σταθερό τηλέφωνο λόγω οικονομικής στενότητας. Πλέον επιλέγουν να επικοινωνούν πιο οικονομικά, είτε πραγματοποιώντας κλήσεις μέσω skype, είτε απλώς στέλνοντας μηνύματα στο Facebook».
Η διάδοση άλλωστε των smartphones και των φορητών συσκευών «λύνουν» τα χέρια σε πολλούς καταναλωτές που πλέον έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με εναλλακτικούς τρόπους, χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη μία σταθερή γραμμή τηλεφωνίας και διαδικτύου.
“Ασύμφορο το σταθερό τηλέφωνο”
Ο κ. Μανώλης από την πλευρά του αναγκάστηκε να διακόψει το σταθερό τηλέφωνο στο εξοχικό καθώς το κόστος, ειδικά σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, φαντάζει απαγορευτικό. «Με μηναίο κόστος 25 περίπου ευρώ και ετήσιο που αγγίζει τα 300, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Το σταθερό τηλέφωνο στο χωριό, δεδομένου ότι πηγαίνουμε λίγες μέρες τον χρόνο και δεν υπάρχει κάλυψη από εναλλακτικούς παρόχους, είναι ασύμφορο, δεν μπορεί να υπάρξει απόσβεση. Το κινητό μας καλύπτει και με το παραπάνω», τονίζει. Εκμεταλλευόμενος άλλωστε την καρτοκινητή τηλεφωνία και τις προσφορές που κατά καιρούς κάνουν οι εταιρίες, έχει καταφέρει να ρίξει τουλάχιστον κατά το ήμισυ το μηνιαίο κόστος. Ανάλογη τακτική, σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, έχει ακολουθήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής η οποία κόβει το σταθερό και καλύπτει τις ανάγκες της με το κινητό.
Κινητό μόνο για εισερχόμενες…
Την ίδια όμως ώρα συνεχώς αυξάνονται τα νοικοκυριά που λόγω οικονομικής στενότητας έχουν αποφασίσει να κόψουν όχι μόνο το σταθερό, αλλά και το κινητό τηλέφωνο. Όπως μας αναφέρει ο Κώστας Βενιώτης από την «Αλληλεγγύη για Όλους», δεκάδες είναι τα άτομα που, στην προσπάθειά τους να κόψουν από παντού, έχουν μείνει χωρίς τηλέφωνο. «Για να επικοινωνήσουν μαζί μας, αναγκάζονται και έρχονται από τα γραφεία μας. Φυσικά λαθρεπιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για εισιτήριο. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν καρτοκινητά, αλλά μόνο για εισερχόμενες κλήσεις. Δεν έχουν ούτε πέντε ευρώ να βάλουν κάρτα», υπογραμμίζει.