Η χοληστερίνη βλάπτει την τσέπη των εργαζομένων!


Aκριβά κοστίζουν στους Αμερικανούς εργαζομένους η… χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, η υπέρταση και τα παραπανίσια κιλά.


Αν κάποιος εργάζεται στη γνωστή εταιρεία ελαστικών Michelin και έχει… περίμετρο μέσης μεγαλύτερη των 101,6 εκατοστών, θα κληθεί από του χρόνου να καταβάλλει έως και 1.000 δολάρια περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Ομοίως, οι εργάτες της General Electric, που δηλώνουν καπνιστές, υποχρεούνται να πληρώνουν για τον ίδιο λόγο 652 δολάρια περισσότερα σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους.


Θέλοντας να μειώσουν το αυξανόμενο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού τους -και πλαγίως να κουρέψουν τους μισθούς- οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναγγέλλουν η μία μετά την άλλη ποινές για όσους εργαζομένους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή πιθανόν να έχουν στο μέλλον λόγω της σημερινής φυσικής τους κατάστασης.


Κριτήρια των ποινών που επιβάλλονται -είτε με τη μορφή των υψηλότερων εισφορών είτε με μείωση των εκπτώσεων στη φορολόγησή τους- μπορεί να είναι το μέγεθος της μέσης, το βάρος, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, η πίεση του αίματος, η γλυκόζη, η χοληστερίνη ή τα τριγλυκερίδια. Μια σειρά δηλαδή από αυστηρά προσωπικά δεδομένα που αφορούν την υγεία των εργαζομένων και θέλουν πάση θυσία να γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις.


Τον προηγούμενο μήνα η αλυσίδα φαρμακείων CVS Caremark απείλησε τους υπαλλήλους της με πρόστιμο 600 δολαρίων αν αυτοί δεν δηλώσουν στην ασφαλιστική εταιρεία της επιχείρησης τις σχετικές μετρήσεις γα το λίπος τους σώματός τους, το σάκχαρο του αίματος, την πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.


‘Η τσεκ η πρόστιμο


Πρόστιμο 100 δολαρίων «υποσχέθηκε» και η εταιρεία κατασκευής πατωμάτων και χαλιών Mohawk Industries για όσους εργαζομένους αρνούνταν τη συμμετοχή τους σε τεστ αποτίμησης της κατάστασης της υγείας τους.


Οι κινήσεις αυτές προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον για όσους εργαζομένους βιώνουν χρόνιες καταστάσεις στην υγεία τους, όπως για παράδειγμα η υπέρταση. Πέρα από τις ποινές, η κατάσταση της υγείας τους θα μπορούσε να τους κοστίσει προαγωγές ή ακόμη και αυτήν την πρόσληψή τους.


Πρόσφατη έρευνα μεταξύ 800 μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαπιστώνει ότι στα επόμενα χρόνια 6 στους 10 εργοδότες σχεδιάζουν την επιβολή ποινών σε όσους εργαζομένους δεν προχωρούν σε μέτρα βελτίωσης της υγείας τους. Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των εργοδοτών που σχεδιάζει την επιβολή αντίστοιχων ποινών θα διπλασιαστεί το 2014 στο 36%.


Οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι καθώς το μέσο κόστος τους ανά εργαζόμενο για παροχές υγείας θα φτάσει φέτος τα 12.136 δολάρια, οι ποινές είναι αναγκαίες. Τονίζουν ότι εξαναγκάζονται στην επιβολή ποινών, αφού οι παροχές οικονομικών κινήτρων για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε προγράμματα βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης που είχαν θεσπίσει τα προηγούμενα χρόνια απέτυχαν.


Από την πλευρά τους, οργανώσεις που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων τονίζουν ότι τα πρόστιμα σημαίνουν διακρίσεις οι οποίες έχουν απώτερο στόχο τη μείωση των μισθών.


Υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα σχετικά προγράμματα των εταιρειών προσφέρουν στους εργοδότες ένα μεγάλο κομμάτι ελέγχου στην ιδιωτική ζωή των εργαζομένων. «Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» λέει χαρακτηριστικά στους «New York Times» αγριεμένος υπάλληλος της CVS συμπληρώνοντας: «Δεν είναι δουλειά τους».


Πηγή: efsyn.gr