Σοβαρά τραυματισμένος θέλει 1 ώρα, κατά μέσο όρο, για να πάει στα Επείγοντα!!!


Προβληματισμό για τον τρόπο αντιμετώπισης ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς προκαλούν τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλαδικής Καταγραφής Τραύματος που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής.


Από την έρευνα που έγινε σε 32 νοσοκομεία της χώρας προκύπτει μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή των τραυματιών, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των κακώσεών τους.


Ειδικότερα, ασθενής με σοβαρά τραύματα κάνει κατά μέσο όρο 54 λεπτά μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, τη στιγμή που ένας ασθενής με τραύμα χαμηλής σοβαρότητας κάνει κατά μέσο όρο 52 λεπτά. «Παρατηρείται δηλαδή μεγάλος χρόνος μεταφοράς, ανεξαρτήτως βαρύτητας των τραυμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος που χάνεται αντιστοιχεί στη λεγόμενη “χρυσή ώρα”, δηλαδή την πιο κρίσιμη περίοδο αντιμετώπισης» συμπεραίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Χειρουργικής κ. Στυλιανός Κατσαραγάκης.


Επίσης, ο χρόνος αναμονής των τραυματιών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου αυξάνεται με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών, τη στιγμή που σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με αποτρέψιμους θανάτους παραμένουν στο ΤΕΠ για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Ταυτόχρονα καταγράφεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από το ΤΕΠ σε άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή ο ασθενής.


Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μεγάλη παραμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καταδεικνύει την κακή οργάνωση που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία, τα ελλιπή μέσα, την κακή διαλογή, την αντιμετώπιση των ασθενών από μη κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και τη μη εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.


Όσον αφορά την έκταση του προβλήματος, ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα σημειώνονται 24.000 ατυχήματα (τα μισά προκαλούνται από άτομα ηλικίας 21-44 ετών). Οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 32.000.


Πηγή: tovima.gr