Τί προβλέπεται για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων


Περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση, για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, προβλέπονται στη σχετική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Κυριακή. Σε άλλη τροπολογία, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αυτός ο φόρος θα επιβαρύνει και τα ακίνητα που θα συνδεθούν με την ΔΕΗ στο διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.


Αναδρομικά θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο στα ακίνητα οι ιδιοκτήτες που θα συνδέσουν τα κτίσματα τους με τη ΔΕΗ ενώ θα τρέχουν οι δόσεις του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, ο φόρος επιβάλλεται για οποιοδήποτε ακίνητο ηλεκτροδοτείται από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου.


Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, είτε θα απαλλαγούν, είτε θα ελαφρυνθούν με περισσότερες δόσεις ή μειωμένο συντελεστή. Τα κριτήρια θα καθοριστούν με εγκύκλιο τις επόμενες ημέρες.


Το έκτακτο ειδικό τέλος θα βαρύνει ακόμα και τα ακίνητα με εργοταξιακό ρεύμα, έστω κι αν δεν έχουν Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό ΤΑΠ.


Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν έχει οριστεί τιμή ζώνης, ο φόρος θα υπολογίζεται με τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του νομού. Πέρυσι για αυτά τα ακίνητα η τιμή ζώνης ήταν 3 ευρώ το τετραγωνικό, πλέον μπορεί να ξεπεράσει τα 6 ευρώ.


Εκτός από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος όσοι είχαν ακίνητο αξίας άνω των 200.000 ευρώ τον Ιανουάριο το 2011, θα πληρώσουν και τον τριπλό φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο τριπλός ΦΑΠ θα επιβαρύνει περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες.


Πηγή: ert.gr