Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές


Στο επίκεντρο σήμερα τα «όσα δεν λένε τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα» αλλά και η «φυγή από την ξενοφοβία».
«Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal που αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt:
«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα, με σημαντικότερο την σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δυο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει (…) απολύσεις στο δημόσιο».
Ως ελπιδοφόρα μηνύματα αξιολογεί η εφημερίδα επίσης την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνική κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.
«Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (…), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές πάντως η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή».
«Φυγή από την ξενοφοβία»
Αυτός είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρεται στις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στις προσπάθειες των τελευταίων να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «κατά την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες κατέστρεψαν τα χαρτιά τους, τώρα όμως σχηματίζουν ουρές στις πρεσβείες τους, απλά για να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Η Ευρώπη δεν τους προσφέρει καμία προοπτική και στην Αθήνα έρχονται αντιμέτωποι με το μίσος των ακροδεξιών».
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί στη συνέχεια δηλώσεις, μαρτυρίες και εμπειρίες μεταναστών αλλά και εμπλεκομένων στη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους.
Μετανάστης από το Πακιστάν δηλώνει ότι φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, διότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε μετανάστες και τους χτυπούν. Τις επιθέσεις επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Δανιήλ Εσδράς, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί μετανάστες επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας.
Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με τις περικοπές κοινωνικών παροχών έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση και συμπληρώνει: «Η αστυνομία και οι δημόσιες υπηρεσίες επιβαρύνονται πολύ από το πρόβλημα των μεταναστών και οι εξτρεμιστές κερδίζουν. Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7% και 21 έδρες κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Τα περί δικαίου και τάξης συνθήματα του ακροδεξιού κόμματος γίνονται αποδεκτά από πολλούς Έλληνες».
Πηγή: Deutsche Welle