Ένας στους πέντε παραποιεί τα λογιστικά βιβλία


Οι επικεφαλής εταιρειών στις περισσότερες χώρες βρίσκονται υπό τόσο μεγάλη πίεση για να παρουσιάσουν στοιχεία ανάπτυξης ώστε πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει στην παραποίηση των λογιστικών τους βιβλίων. Αυτό αναφέρει η τελευταία Έκθεση για την Οικονομική Απάτη της πολυεθνικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young (E&Y), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ένα στα πέντε από τα 3.500 στελέχη που ερωτήθηκαν σε 36 χώρες στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία απάντησαν ότι γνωρίζουν κρούσματα παραποίησης των λογιστικών βιβλίων στις εταιρείες όπου εργάζονται τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της γνωστής εταιρείας συμβούλων.
Επιπλέον, το 42% των επικεφαλής διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι είναι ενήμεροι για “κάποιου τύπου ανακριβή αναφορά οικονομικών στοιχείων”.
Και παρά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, απάντησαν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων κρουσμάτων, ενώ περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων απάντησαν ότι οι εταιρείες τους υποτίμησαν τα κόστη, υπερτίμησαν τα έσοδα ή κατέφυγαν σε ανήθικες τακτικές πωλήσεων.
Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο και πλέον των ερωτηθέντων θεωρούν αποδεκτό τον χρηματισμό προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Στην Ινδία, για παράδειγμα, πάνω από το ένα τρίτο θεωρεί αποδεκτό τον χρηματισμό-αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την δυτική Ευρώπη.
“Η έκθεσή μας δείχνει ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η απόδοση σε αυτό το περιβάλλον, ένας ανησυχητικός αριθμός (στελεχών) εμφανίζεται να μην ενοχλείται ή να γνωρίζει την ύπαρξη ανήθικων πρακτικών”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σταλμπ, υπεύθυνος της εταιρείας σε θέματα διερεύνησης κρουσμάτων απάτης.
Στην Ισπανία, που κατατάσσεται στην ίδια θέση με τη Ρωσία και λίγο πιο κάτω από την Νιγηρία και την Σλοβενία, το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι εταιρείες συχνά διογκώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σε σχέση με μόλις το 7% στην Φινλανδία.
Σύμφωνα με την Ε&Y, η μεγάλη πλειονότητα των διευθυντικών από την Νορβηγία και την Νιγηρία, μέχρι την Ρωσία και την Ελλάδα, αισθάνονται την πίεση να παρουσιάσουν μία καλή οικονομική απόδοση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, παρά την μειωμένη αισιοδοξία ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί.


Πηγή: real.gr