Κρυμμένος «θησαυρός» 200 δισ.


Αφορολόγητο «θησαυρό» αξίας 200 δισ. ευρώ ανακάλυψε η επιτροπή που ετοιμάζει το νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, και πλέον αναζητεί τους τρόπους που θα αποκομίσει τα εν λόγω έσοδα.


Ο «θησαυρός» αφορά ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που δεν έχουν πληρώσει ποτέ μέχρι σήμερα φόρο, εκμεταλλευόμενα είτε το ιδιότυπο φορολογικό καθεστώς που τα διέπει είτε την αδυναμία των μηχανισμών να τα εντοπίσουν.


Απο κόσκινο


Η επιτροπή περνά ήδη από κόσκινο όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να υπολογίσει τα συνολικά έσοδα που μπορεί να φέρει αυτή η κατηγορία ακινήτων. Τα ακίνητα αυτά αγγίζουν σχεδόν το 30% της συνολικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα, που υπολογίζεται στα 720 δισ. ευρώ, και αποτελούν κυρίως:


* Μη δηλωμένα αυθαίρετα: Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή ετοιμάζει διασταυρώσεις του Ε9 με τα στοιχεία της ΔΕΗ, ώστε να εντοπιστούν όσα έχουν παροχή ρεύματος αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν δηλώνονται στην Εφορία. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία, μάλιστα, το Δημόσιο μπορεί να έχει διπλό όφελος, καθώς στην πλειονότητα τους δεν έχουν ενταχθεί ούτε στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων.


* Αγροτεμάχια: Το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία ούτε για το σύνολο των ήδη δηλωμένων αγροτεμαχίων, ώστε να μπορεί να υπολογίσει τον πραγματικό αριθμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή θα λάβει τα νέα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε9 έως και το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια, με νέα τροπολογία το φθινόπωρο, θα οριστικοποιήσει τον τρόπο φορολόγησής τους. Πάντως, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος φορολόγησης για το 2014 σε σχέση με τα επόμενα χρόνια, όπου θα ισχύσει η νέα μέθοδος υπολογισμού του ενιαίου φόρου.


* Εκκλησιαστική περιουσία: Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών: «Η περίπτωση της Εκκλησίας δεν αφορά φοροδιαφυγή, αλλά φοροαποφυγή, καθώς της έχει δοθεί η δυνατότητα να επιλέγει πότε θα φορολογείται και πότε όχι».


Στο τραπέζι υπάρχει ήδη η πρόταση να φορολογηθεί το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας, με μόνη εξαίρεση τους λατρευτικούς χώρους.


* Ακίνητη περιουσία ΟΤΑ, ΝΠΔΔ: Η επιτροπή αναμένεται να θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία των δήμων και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, που, όπως έχει επικρατήσει, δηλώνουν κατά το δοκούν την ακίνητη περιουσία τους.


Επίσης, αναζητεί και τους τρόπους με τους οποίους θα εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Στελέχη που ετοιμάζουν το νέο νόμο αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθούν αυστηρές κυρώσεις αλλά και κίνητρα. Η επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει πολλαπλάσιο φόρο σε περίπτωση που εντοπίζονται μη δηλωμένα ακίνητα, ενώ παράλληλα θα καταστεί αδύνατη η οποιαδήποτε μεταβίβαση, πώληση ή δωρεά. Από την άλλη, θα παρέχει το κίνητρο της παραγραφής των φόρων που δεν επιβλήθηκαν τα προηγούμενα έτη στα ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί.


Στη διακομματική τα αγροτεμάχια


Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η διακομματική επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο σχεδιασμός του οποίου αντιμετωπίζει εμπόδια, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει στείλει ακόμα τα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ώστε να υπάρξει μια κατ’ αρχήν εκτίμηση για τα έσοδα από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.


Πηγή: enet.gr