Τιμήθηκε 94χρονος ΝεοΖηλανδός της μάχης της Κρήτης


Με μια σεμνή τελετή, η 5η Μεραρχία Κρητών  τίμησε  την Παρασκευή 94χρονο  ΝεοΖηλανδό βετεράνο της μάχης της Κρήτης, Ρόι Χάμμοντ.


Άγημα τιμών παρουσίασε όπλα μπροστά από το Διοικητήριο της Μεραρχίας ενώ ο βετεράνος μαχητής καθισμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι σηκώθηκε υποβασταζόμενος από την συνοδό του όταν ο διοικητής της Μεραρχίας των Κρητών Ταξίαρχος  Νικόλαος Χιονής  του απένειμε την τιμητική πλακέτα.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», ο 94χρονος πλήρωσε από την τσέπη του 14.000 Νεοζηλανδικά δολάρια, προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τη μάχη της Κρήτης και στα μέρη όπου πολέμησε πριν από 72 χρόνια.


Ο κ. Χάμοντ βρέθηκε στην Κρήτη στα τέλη του Απρίλη του 1941, έχοντας υποχωρήσει από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Το νησί βομβαρδίζεται από τους ναζί όλη την ημέρα και η καθημερινότητα των απλών στρατιωτών είναι κάτι παραπάνω από σκληρή.


«Ξέραμε ότι θα έλθουν οι Γερμανοί, δεν ξέραμε την ακριβή ημερομηνία βέβαια εμείς τουλάχιστον οι στρατιώτες. Το πρωί της 20ης Μαΐου πήραμε το πρωινό μας. Ήμασταν στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων έξω από τα Χανιά. Δεν μπορούσαμε να δούμε από το σημείο που ήμασταν τους αλεξιπτωτιστές που έπεφταν στο Μάλεμε ή στην Αγιά. Μπήκαμε γρήγορα στη μάχη, η μονάδα μου βοήθησε στη μεταφορά των πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή. Όμως τραυματίσθηκα, μια σφαίρα με βρήκε στο χέρι και μου έσπασε το κόκκαλο. Μεταφέρθηκα στο υπαίθριο νοσοκομείο. Αλλά δεν έμεινα πολύ εκεί. Οι Γερμανοί υπερίσχυαν στα μέτωπα και μας πίεζαν και έπρεπε να φύγουμε προς τη Σούδα. Νομίζαμε ότι θα φύγουμε από εκεί αλλά δεν φάνηκε κανένα πλοίο. Όλη την ημέρα οι Γερμανοί μας πολυβολούσαν και μας βομβάρδιζαν από τον αέρα με τα αεροπλάνα τους. Αναγκασθήκαμε να φύγουμε με τα πόδια και να περπατήσουμε μέχρι τα Σφακιά από όπου φύγαμε με πλοία για την Αφρική» δήλωσε στην εφημερίδα ο ίδιος, βουρκώνοντας στη συνέχεια για τους συμπατριώτες του που έμειναν θαμμένοι στην Κρήτη. «Δεν θα ξεχάσω κανένα από αυτούς. Πάντα έχω τα πρόσωπά τους στη μνήμη μου» κατέληξε.


Πηγή: protothema.gr