Ένας στους 18 ασθενείς μολύνεται

Περίπου 80 χιλιάδες ασθενείς μολύνονται καθημερινά από ενδονοσοκομειακά μικρόβια στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την Πέμπτη.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσβάλλονται ετησίως από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ορισμένες από αυτές θεραπεύονται  εύκολα, όμως άλλες μπορούν να αποβούν θανατηφόρες. Ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη ζωή των ασθενών που νοσηλεύονται είναι το μικρόβιο MRSA και άλλα ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνήθως πολλούς μήνες δαπανηρής νοσοκομειακής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.000 νοσοκομεία τριάντα ευρωπαϊκών χωρών,  κατέδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφονται σε ασθενείς στην εντατική μονάδα θεραπείας, όπου το 19,5% των ασθενών έχει μολυνθεί τουλάχιστον με ένα ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

Ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που εδρεύει στη Στοκχόλμη, τόνισε ότι πολλές από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορεί να αποφευχθούν μέσω προγραμμάτων ελέγχου καλά σχεδιασμένων, συστηματικών και πολυσύνθετων. Απηύθυνε έκκληση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία να εντείνουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τέτοια προγράμματα, όπως και η συνετή χρήση των αντιβιοτικών, θα βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προστατεύσουν τους ασθενείς (που νοσηλεύονται) σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τα υπερανθεκτικά μικρόβια

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του αίματος προσβάλλουν κυρίως τους ασθενείς. Προκαλούνται συχνά από τα βακτηρίδια Klebsiella pneumoniae και E.coli, τα οποία είναι ανθεκτικά ακόμα και σε ορισμένα από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά.

Μεταξύ των συνολικά 15.000 καταγεγραμμένων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων συχνά εμφανίζονται και μετεγχειρητικές ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. 

Ανάμεσα σε όλες τις λοιμώξεις με βακτηρίδια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) για τις οποίες πραγματοποιήθηκε πλήρης εξέταση, ποσοστό μεγαλύτερο του 40% αποδείχτηκαν ανθεκτικά στην μεθικιλίνη– με λίγα λόγια επρόκειτο για λοιμώξεις MRSA, ανακοίνωσε το ECDC.

Παγκοσμίως, το υπερανθεκτικό μικρόβιο MRSA μολύνει περίπου 53 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και η θεραπεία του κοστίζει πάνω από 20 δισ. δολάρια ετησίως.

Το MRSA προκαλεί το θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ παρεμφερής είναι ο αριθμός των θυμάτων στην Ευρώπη.

Ανησυχητικά χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας του ECDC η  ευρωπαία επίτροπος υγείας και καταναλωτών Πάολα Τεστόρι Κότζι. Κάλεσε τις υγειονομικές αρχές να ενισχύσουν τη δράση τους για την προστασία των ασθενών στα νοσοκομεία.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα προκαλείται από την κακή ή υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, τα οποία χορηγούνται αρκετές φορές χωρίς να έχει διαπιστωθεί ποια φάρμακα είναι απαραίτητα για τη θεραπεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ