Υπουλες αλλά και υποεκτιμημένες, οι φλεβικές παθήσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για την υγεία. Στην Ελλάδα του Μνημονίου, φαίνεται πως οι παθήσεις αυτές μπαίνουν κάτω από το… χαλί, με πολιτεία και γιατρούς να μην τους δίνουν τη δέουσα σημασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.
Στο πρόσφατο Συνέδριο για τις Φλεβικές Παθήσεις, οι αγγειοχειρουργοί έριξαν ιδιαίτερο φως σε δύο εξ αυτών, τη θρομβοεμβολική νόσο και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η οποία ταλαιπωρεί αμέτρητες γυναίκες στη χώρα μας.
Πρησμένα και κουρασμένα πόδια, με έντονο αίσθημα βάρους αλλά και πόνο συνοδεύουν την πάθηση, η οποία επιδεινώνεται σημαντικά αν δεν αντιμετωπιστεί.
Ενα με ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, με ποσοστό 60%-70% να είναι γυναίκες. Περίπου 20% των άτεκνων γυναικών εμφανίζουν το πρόβλημα, ποσοστό που αυξάνει κατά 10% έπειτα από κύηση. Η έγκαιρη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια είναι κρίσιμη, γι' αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους. Αν η πρώτη -μη επεμβατική- γραμμή αντιμετώπισής της δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα χρειαστούν πιο επεμβατικές δράσεις και άρα μεγαλύτερο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στον όρο «θρομβοεμβολική νόσος» εντάσσονται διάφορες παθήσεις που αφορούν τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση), τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση) και την πνευμονική εμβολή. Η παγίδα κρύβεται στο γεγονός ότι η νόσος, σε πολλές περιπτώσεις, δεν δίνει συμπτώματα και άρα η ενημέρωση των πολιτών, ιδιαιτέρως όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η βασική άμυνα.
Στην Ευρώπη, 650 χιλιάδες άνθρωποι πλήττονται ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430 χιλιάδες από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 50 χιλιάδες Ελληνες χάνουν τη ζωή τους.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από τη νόσο δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη, μέσω κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, ελαστικών καλτσών και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Παράλληλα, πολλοί παραμένουν αδιάγνωστοι και έτσι συχνά η θρομοεμβολική νόσος οδηγεί, ύπουλα, στο θάνατο κυρίως νοσηλευόμενους ασθενείς, παρ' όλο που θα μπορούσε να είχε προληφθεί.
Πηγή: enet.gr