Οι Γερμανοί ψαλίδισαν τη δόση

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η επικεφαλής του ΔNT, Κριστίν Λαγκάρντ, ενέκριναν χθες, «επί της αρχής» την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Οι εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση συγκεκριμένων ορόσημων και προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες όπως εξήγησε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχουν ως εξής: έως 19 Ιουλίου, οπότε και συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Στο διάστημα των 10 ημερών που μεσολαβεί, θα συζητηθεί με την τρόικα και η δυνατότητα πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο το οποίο εφόσον συμφωνηθεί, θα εφαρμοστεί από 1η Αυγούστου. Κατόπιν τούτων, θα εκταμιευθούν 2,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EFSF και 1,5 δισ. σε επιστροφές κερδών από το Ευρωσύστημα (πρόγραμμα SMP). Οπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα λεφτά του SMP έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης σε ειδικό λογαριασμό και θα εκταμιευθούν μέσω EFSF προς την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Στο τέλος Ιουλίου, θα συνεδριάσει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ ώστε να εγκρίνει τη δόση ακόμη 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την εκταμίευση να αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Στη συνέχεια, η χώρα μας έχει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, όταν και επιστρέφει στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας. Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και η ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων. Η συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις θα επιτρέψει την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ από τον EFSF και 500 ακόμη εκατ. από το Πρόγραμμα SMP τον Οκτώβριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε εγκαίρως παρά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η αναταραχή στην ΕΡΤ, η «κινητικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων πήρε παράταση για τον Σεπτέμβριο, θα συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ δεν θα εφαρμοστεί τελικά η εισφορά στις επιχειρήσεις για κάλυψη του ελλείμματος του ΟΑΕΕ και η μείωση των συντάξεων των ενστόλων. Ως αντιστάθμισμα, όπως είπε, θα επιβληθεί ένα χρόνο νωρίτερα ο φόρος πολυτελείας. Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει άλλους 12.500 υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας, ώστε να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έγιναν συζητήσεις για την εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού από τον EFSF (4,8 δισ. ευρώ αντί για 3), αλλά κάτι τέτοιο θα θεωρείτο «αλλαγή προγράμματος» και θα χρειαζόταν ειδική έγκριση από κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η χώρα που εξέφρασε αντιρρήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η Γερμανία. Ως εκ τούτου, τα χρήματα που εκταμιεύονται εξασφαλίζουν την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας έως τέλος Οκτωβρίου.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της «Κ» και των Financial Times, μετά τη συνεδρίαση, τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αρνήθηκαν ότι θα ανακύψει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα «στο ορατό μέλλον», κάτι που θα εξανάγκαζε το ΔΝΤ σε πάγωμα των δόσεών του, μετά τον Αύγουστο. «Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και η ζωή συνεχίζεται», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, θα παρουσιαστεί στο τέλος του 2014», αποφεύγοντας να εμπλακεί σε συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί. Την ίδια στάση κράτησε και ο κ. Στουρνάρας, διερωτώμενος ότι «πιστεύετε πως αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό και η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν θα το καλύψουν οι εταίροι μας;». Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετακύλιση των ομολόγων των εθνικών τραπεζών της Ευρωζώνης (χαρτοφυλάκιο ANFAs) που δεν εφαρμόζεται, τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Πηγή: kathimerini.gr