Μείωση σε συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ

Πετσόκομμα έως και 30% αναμένεται να υποστούν οι συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, που έχει ενταχθεί μαζί με το ΤΣΑ και το ΤΑΕ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αιτία, τα τεράστια ελλείμματα του ΟΑΕΕ που οδηγούν την τρόικα να απαιτήσει μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης του ΤΕΒΕ- το οποίο βρίσκεται στο 120%- στα επίπεδα του 60 έως και 70% που βρίσκεται στα άλλα δύο Ταμεία.

Ο αρχικός σχεδιασμός θέλει το μέτρο του εξορθολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης να εφαρμόζεται  στους νέους συνταξιούχους. Επειδή, όμως, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ έχει φτάσει στο πρώτο εξάμηνο τα 230 εκατ. ευρώ και διογκώνεται με αλματώδεις ρυθμούς, θεωρείται πολύ πιθανό η συγκεκριμένη φόρμουλα να επεκταθεί και στους περίπου 242.000 εν ενεργεία ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.

Κορυφαίοι παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης τόνιζαν ότι, αν το ποσοστό αναπλήρωσης υποχωρήσει, οι συντάξεις των 1.100 και των 1.200 ευρώ θα μειωθούν στα επίπεδα των 700 και των 800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Όμως σαφώς πιο αδικημένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ, καθώς θα αναγκαστούν να υποστούν και εκείνοι ανάλογη μείωση.

Πηγή: δημοκρατία