Το σιρόπι βιασμού κυκλοφορεί νόμιμα στην ελληνική αγορά

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις Αρχές το περιστατικό εντοπισμού στη Θεσσαλονίκη ατόμου που είχε μαζί του το λεγόμενο σιρόπι του βιασμού, δηλαδή υγρό που περιέχει την ουσία GBL, η οποία χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες από επίδοξους βιαστές.

Πρόκειται για ένα άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό ούτε σε ένα ποτήρι με καθαρό νερό, προκαλεί ζάλη, αναστολή των αντιστάσεων και προσωρινή απώλεια μνήμης. Και το χειρότερο, κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της Αστυνομίας, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό εξαρτημάτων αυτοκινήτων και δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα απαγορευμένων ουσιών η κατοχή των οποίων διώκεται ποινικά. «Οταν μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταβολίζεται σε άλλη ουσία, που είναι απαγορευμένη. Ωστόσο η κατοχή του υλικού είναι δύσκολο να διωχθεί ποινικά», υποστηρίζει στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών. «Ο συλληφθείς, πλην της GBL, είχε επάνω του και άλλα ναρκωτικά, οπότε παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, από τη στιγμή που μπήκε στην αγορά, ακόμη άγνωστο σε πιο βαθμό, θα πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία για την ένταξή της στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών. Εχουν υπάρξει καταγγελίες από γυναίκες ότι έχουν βιαστεί αφότου κάποιος τους έριξε κάτι στο ποτό. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι βιαστές χρησιμοποιούσαν κυρίως χάπια έκσταση», αναφέρει αστυνομικός.

Συνέπειες

Το περιστατικό ωστόσο προκαλεί προβληματισμούς και σε άλλο επίπεδο, καθώς αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση στην αγορά των ναρκωτικών, η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτή είναι η αναζήτηση νέων φθηνών συνθετικών υλικών, η κατανάλωση των οποίων προκαλεί παρόμοια αποτελέσματα με τη χρήση γνωστών ναρκωτικών. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως η υψηλή τιμή των συμβατικών ναρκωτικών, αυξάνουν αυτή την τάση. Πέραν της χαμηλής τους τιμής και της δυσκολίας εντοπισμού, οι ουσίες αυτές προκαλούν παράπλευρες ζημιές στον οργανισμό του χρήστη, πολλές από τις οποίες είναι ακόμα άγνωστες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το χημικό ναρκωτικό σίσα, το οποίο φτιάχνεται από μπαταρίες αυτοκινήτων και άλλα χημικά υλικά. Εχει κατακλύσει τις πιάτσες της Αθήνας λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής του τιμής. Οι συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καταστροφικές και οδηγεί πολύ γρήγορα στον θάνατο.

Οπως λένε αστυνομικοί, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών περιπλέκεται. «Αυτές οι ουσίες δεν ακολουθούν τους γνωστούς δρόμους των ναρκωτικών. Μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε, στην κουζίνα ενός σπιτιού, εάν το άτομο που το φτιάχνει έχει βασικές γνώσεις χημείας», αναφέρει παλαιό στέλεχος της Δίωξης. Σειρά νέων παραλλαγών ναρκωτικών, με λίγο διαφορετική μοριακή δομή αλλά παρόμοιες επιπτώσεις στον οργανισμό, προστίθεται κάθε χρόνο στα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Εκτός από τις πιάτσες ναρκωτικών σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και σε στέκια των αστικών περιοχών, αυτή την περίοδο αγορές έχουν ανοίξει, όπως κάθε χρόνο, στα τουριστικά θέρετρα όπου κάθε καλοκαίρι παρατηρείται εισαγωγή ναρκωτικών. «Εκεί δεν υπάρχουν πολλοί πειραματισμοί, οι δράστες προσπαθούν να βγάλουν πολλά χρήματα σε μικρό χρονικό διάστημα, πουλώντας σε άτομα κατ’ εξοχήν άγνωστα. Οι ουσίες που συνήθως διακινούνται είναι το χασίς και η κοκαΐνη, αλλά και εκείνες που κυκλοφορούν σε κέντρα διασκέδασης, όπως το έκσταση και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη», αναφέρει αστυνομικός. Οι επιπρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται στις τουριστικές περιοχές κάθε καλοκαίρι αλλά και το Λιμενικό έχουν επιφορτιστεί και με την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα αεροδρόμιο αλλά και στα δέματα που διακινούνται.

Πηγή: kathimerini.gr