Θερμή υποδοχή στον «Πλούτο» του Διονύση Σαββόπουλου στην Επίδαυρο

«Μέρες καλύτερες θα 'ρθουν το λέει το ένστικτό μου…» τραγουδούσαν χθες βράδυ όρθιοι οι επτά χιλιάδες θεατές χτυπώντας παλαμάκια και συνοδεύοντας τον Διονύση Σαββόπουλο και τον θίασο του «Πλούτου», μετά το τέλος της παράστασης στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Ντυμένοι με αστεία πολύχρωμα κοστούμια και ψηλά καπέλα, θυμίζοντας πλανόδιο τσίρκο, οι ηθοποιοί έκαναν την εμφάνισή τους στην ορχήστρα του αργολικού θεάτρου χορεύοντας και τραγουδώντας, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ. Δύο ώρες μετά, το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του Διονύση Σαββόπουλου ολοκληρώθηκε με το τραγούδι του Τώνη Μαρούδα «Μας φτάνει μόνο» και τον δημοφιλή τραγουδοποιό να συνοδεύει έναν έναν τους ηθοποιούς στην υπόκλιση.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με τον αριστοφανικό "Πλούτο". Ως συνθέτης όμως, όταν το καλοκαίρι του 1985 έντυσε μουσικά την παράταση του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με τον "Πλούτο" πολλαπλώς, αφού, στο καινούριο ανέβασμα, υπογράφει τη μετάφραση, τη μουσική, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί επίσης.

Στην τελευταία σωζόμενη κωμωδία του ο Αριστοφάνης σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες και διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου, αλλά και τη διαφθορά που συνήθως αυτός προκαλεί. Πάνω στον αριστοφανικό καμβά ο Διονύσης Σαββόπουλος αποτυπώνει τη δική του ματιά και δίνει τη δική του εκδοχή, προσεγγίζοντας το έργο όχι σαν επιθεώρηση, αλλά σαν «διαμαρτυρόμενος θεατής», όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος. Με σκοπό να αναδείξει την ποίηση του κειμένου και τους διαχρονικούς προβληματισμούς που αναδύονται από αυτό , αποφεύγοντας επιθεωρησιακούς εκσυγχρονισμούς.
«Πρώτη φορά το κάνω, αλλά το ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διονύσης Σαββόπουλος μετά το τέλος της παράστασης. Για την εμπειρία της Επιδαύρου τόνισε: «Είναι ένα υπέροχο θέατρο, το οποίο χρόνια τώρα είναι το κρυφό σχολειό μας. Επομένως με μεγάλη χαρά ήρθα με τους ηθοποιούς και τους άλλους συνεργάτες μου. Τους ευγνωμονώ, ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Το κάνανε. Για να δούμε από δω και πέρα τώρα?».