Στο χάος βυθίζεται η Αίγυπτος – πάνω από 100 νεκροί στις συγκρούσεις

Στο χάος φαίνεται να βυθίζεται αργά αλλά σταθερά η Αίγυπτος, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας δεν κοπάζουν.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τα ολονύχτια επεισόδια στο Κάιρο έφθασε τους 120, ενώ υποστήριξε ότι έχουν τραυματιστεί τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι. Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, πυροβολούσαν για να σκοτώσουν».
Τουλάχιστον πέντε –κατ' άλλες πηγές επτά– άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επεισοδίων και στην Αλεξάνδρεια.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωινά βίαια επεισόδια.
Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, περιλαμβανομένων της δολοφονίας στρατιωτών και της συνωμοσίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι όπως μετάδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου. Η απόφαση του δικαστηρίου του Καίρου εκτιμάται ότι έριξε "λάδι στη φωτιά" για τα μετέπειτα επεισόδια.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Άστον «παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. . . Επίσης καλεί όλους τους παράγοντες να απόσχουν από τη βία και να σέβονται τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων και της μη-βίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Η σύγκρουση μεταξύ στην Αίγυπτο θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει χάος στη χώρα προειδοποίησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πηγή: skai.gr