Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Έκλεισε το πρώτο έτος λειτουργίας στο Δήμο Αθηναίων ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά τόσο την έρευνα καταγγελιών σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης από υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, όσο και στην απαιτούμενη διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων. Ο Συμπαραστάτης αφού μελετήσει τα σχετικά προβλήματα προχωρεί στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με τους δημότες.

Από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου (Σεπτέμβριος 2012), ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης έχει χειριστεί 270 υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων και έχει υποβάλει 5 ειδικές προτάσεις στην δημοτική αρχή. Επιπλέον, ο θεσμός έγινε δεκτός ως μέλος στο Διεθνές Ινστιτούτο Συνηγόρων του Πολίτη. Ο Συμπαραστάτης της Αθήνας Δ. Σωτηρόπουλος είναι ο συντονιστής του πανελλήνιου Δικτύου Συμπαραστατών και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Δημότη.

Τον ένα χρόνο λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο δήμο Αθηναίων, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Αθήνα, χαιρετίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Δεν αποτελεί απλώς μια καινοτομία αλλά μία στοιχειώδη υποχρέωση που είχαμε αναλάβει ως δέσμευση προεκλογικά, προκειμένου να περάσουν σε μία νέα εποχή οι σχέσεις του δημότη και της επιχείρησης με τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων» τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι εγγύηση για την επιτυχία του θεσμού αποτελεί η ανεξαρτησία στη λειτουργία του και η συστηματική δουλειά.

«Ο θεσμός είναι αναγκαίος, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, όπου πρέπει να διασφαλίζεται ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων όλων, με ισότητα και αξιοπρέπεια» τόνισε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος ο οποίος εκλέχθηκε το 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, διαπαραταξιακά και με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του.