Πίσω στην εφορία για έλεγχο

Διά… υπόθεσή τους αναμένεται να περάσουν από τα γκισέ της Εφορίας μέσα στον Αύγουστο 100.000 φορολογούμενοι των οποίων τις φορολογικές δηλώσεις «μπλόκαρε» το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet. Μέχρι σήμερα την ίδια οδό ακολούθησαν άλλοι 100.000 πολίτες και όπως προκύπτει από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, ο έλεγχος… έκρυβε σε πολλές περιπτώσεις πρόσθετο φόρο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τις τελευταίες τρεις ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας έγινε έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων. Εξ αυτών οι 600 πιάστηκαν στην τσιμπίδα της εφορίας καθώς εντοπίστηκαν πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Στους συγκεκριμένους φορολογουμένους βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, αντί επιστροφής φόρου που περίμεναν οι περισσότεροι, καλούνται πλέον να πληρώσουν φόρο αλλά και τα αναλογούντα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν κατά περίπτωση και τα 1.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 υπόχρεων.

Το taxisnet έχει μπλοκάρει την υποβολή 100.000 δηλώσεων οι οποίες κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν πριν από την εκκαθάριση του φόρου και εκτιμάται πως μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν άλλοι 100.000 φορολογούμενοι να περάσουν από τις κατά τόπους εφορίες. Ειδικότερα με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για ελέγχο καλούνται:

• Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Τις πρώτες ημέρες υποβολής των δηλώσεων σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην Εφορία.
• Οσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.

• Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.

• Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Επισημαίνεται ότι στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ