Ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα

Βρετανοί ειδικοί μελέτησαν τις εγκεφαλικές απεικονίσεις 120 ανδρών και γυναικών, εκ των οποίων οι μισοί έπασχαν από αυτισμό.

Ο αυτισμός επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και είναι συχνότερος στα αγόρια, με συνέπεια μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες να έχουν εστιαστεί σε αυτά και να έχουν παραγνωριστεί οι διαφορές που εμφανίζει ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών.

Επιπλέον, ο αυτισμός στα κορίτσια διαγιγνώσκεται πιο δύσκολα και αυτά μπορεί να στιγματιστούν ακόμη περισσότερο από ό,τι τα αυτιστικά αγόρια.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Brain», οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, πραγματοποίησαν μαγνητικές εγκεφαλικές απεικονίσεις για να εξετάσουν με ποιον τρόπο ο αυτισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο των δύο φύλων ξεχωριστά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών τείνει να μοιάζει πιο πολύ με τον υγιή ανδρικό εγκέφαλο παρά με τον υγιή γυναικείο εγκέφαλο. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα αυτιστικά αγόρια, ο εγκέφαλος των οποίων δεν δείχνει αντίστοιχα χαρακτηριστικά «ακραίου» αρσενικού εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Meng-Chuan Lai, που συμμετείχε στη μελέτη, τα περισσότερα γνωστά στοιχεία μέχρι σήμερα γύρω από τον αυτισμό βασίζονται σε μελέτες αγοριών. Η έρευνα δείχνει όμως πως η ασθένεια είναι διαφορετική στα δύο φύλα και ό,τι ισχύει στα αγόρια δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα κορίτσια. Συνεπώς, ο αυτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Πηγή: BBC