Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 874 τραυματίστηκαν σύμφωνα με επίσημο απολογισμό από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν, μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τις συγκεντρώσεις υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου την Τετάρτη. Εικόνες φρίκης με δεκάδες πτώματα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Η προεδρία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, και θα ισχύει για ένα μήνα. Η προεδρία της Αιγύπτου διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτω που αναμένεται να αυξηθεί. Έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρός από σφαίρες στο Κάιρο ο 61 ετών Μικ Ντιν, εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News. Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για τουλάχιστον 124 νεκρούς από τις ταραχές σε όλη την Αίγυπτο.Εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Καΐρου είπε ότι τα περισσότερα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Ελ-Μπελταγκί κοντά στον καταυλισμό διαμαρτυρίας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν. Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι νεκρή είναι η 17χρονη του, Ασμα ελ Μπελταγκί.

Η πλατεία Νάχντα που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, στο δυτικό Κάιρο τέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας αφού εκδιώχθηκαν οι διαδηλωτές και μπουλντόζες απομάκρυναν τα οδοφράγματα, όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ όπλα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στις δύο πλατείες, οι οποίες τελούσαν υπό κατάληψη χιλιάδων υποστηρικτών του Μόρσι επί έναν και πλέον μήνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι όλοι οι νεκροί διαδηλωτές είναι άνδρες. Αρκετοί από αυτούς έπεσαν νεκροί από σφαίρες. Σε 5 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, επικαλούμενο αξιωματούχο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές του Μόρσι να "ακούσουν τη φωνή της λογικής" και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση. Αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό "με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή" ενώ ζητά από τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία.

Πηγή: enet.gr