Διχάζει τον αραβικό κόσμο η «σφαγή» στην Αίγυπτο

Διχάζει τον αραβικό κόσμο η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο. Η Τουρκία και το Κατάρ συντάσσονται με την κυβέρνηση του αποπεμφθέντος Μόρσι, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υποστηρίζουν τη μεταβατική εξουσία και την επέμβαση των αρχών ενάντια στους διαδηλωτές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα έκκληση να συγκληθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει μέτρα ύστερα από τη "σφαγή", όπως χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια, στην Αίγυπτο. "Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι μ' εκείνους που τη διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκληθεί σύντομα", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε και το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι. "Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στη ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι "τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους".

Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από το 2011 προκάλεσε ανησυχία στα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ τους και στα ΗΑΕ. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ πρόσφεραν τρία δισ. δολάρια ως ενίσχυση στην αιγυπτιακή οικονομία.

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.

Πηγή: enet.gr