Ερμής ο τρισμέγιστος και ο ερμητισμός

Περί το 2900 π.Χ. οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι εξόρυξαν χρυσό, το «νουμπ», στη Νουβία. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο το δούλευαν με χειρόμυλους και καθώς τα τεχνικά τους μέσα προόδευαν, το χρυσάφι, κατόπιν επεξεργασίας, καθαριζόταν από τις προσμείξεις. Η όλη διαδικασία που χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό του χρυσού μόλις τελευταία αποκαλύφθηκε, διότι το μυστικό φυλασσόταν καλά, αποκλειστικά από τους ιερείς, οι οποίοι το εμπιστεύονταν μόνο στον διάδοχο του θρόνου και σε όσους είχαν αξιωθεί την ανώτατη σοφία. Ο Ζώσιμος λέει ότι «ολόκληρο το βασίλειο ευνοείται από αυτές τις τέχνες που εκμεταλλεύονται μέταλλα και άμμο, κανείς όμως δεν το ελέγχει παρά μόνο οι ιερείς». Τις χημικές αυτές επεξεργασίες οι Αιγύπτιοι τις συνόδευαν με μαγικές επικλήσεις. Όλα αυτά μας παραπέμπουν, βέβαια, στη μυστικιστική επιστήμη της αλχημείας.
Τις περισσότερες φορές, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις, ό,τι έχει σχέση με την αλχημεία μάς οδηγεί κατευθείαν στην αρχαία Αίγυπτο. Ο Ζώσιμος, μάλιστα, αφιέρωσε το βιβλίο του για την αλχημεία στον Ιμχοτέπ, τον σοφό ποιητή και σύμβουλο, που έζησε περί το 3000 π.Χ.
Ο Όσιρις και η Ίσις καταγράφονται συχνά σε αλχημικά κείμενα, ωστόσο πιο συχνή αναφορά γίνεται στο όνομα του Ερμή του Τρισμέγιστου, ως κυρίαρχου της αλχημικής φιλοσοφίας.
Ο Ερμής είναι ο Έλληνας θεός που οδηγεί τις ψυχές στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη, στον Κάτω Κόσμο. «Ανοίγει τις πύλες της γέννησης και του θανάτου». Προστατεύει τους ταξιδιώτες και τους εμπόρους, αλλά και τους ρήτορες και τους φιλοσόφους. Είναι ο αγγελιαφόρος των θεών, ο μεσάζων, ο συμφιλιωτής.
«Τρισμέγιστος» σημαίνει τρεις φορές μέγιστος, ένα επίθετο που αποκαλύπτει τη μεγάλη εκτίμησή τους σε αυτόν. Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος δεν είναι Έλληνας θεός αλλά μια θεότητα των Ελλήνων αποίκων στην Αίγυπτο. Λέγεται μάλιστα ότι οι Ελληνοαιγύπτιοι θαύμαζαν τα αρχαία θρησκευτικά δόγματα της χώρας του Νείλου, τα οποία δεν είχαν αλλάξει πολύ από τους μακρινούς χρόνους των φαραώ – απλώς είχαν παρακμάσει. Έτσι, όταν οι Έλληνες άρχισαν να τα μελετούν, οι Αιγύπτιοι ιερείς δεν μπορούσαν να καταλάβουν καν τα σύμβολά τους.

Πηγή: istoria.gr