6 υπερτροφές του Αυγούστου

Το καλοκαίρι βαρυστομαχιάζουμε πολύ πιο εύκολα και η ζέστη δε βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συνεπώς μια πολύ καλή επιλογή για το τραπέζι μας, οπότε ας δούμε ποια από αυτά θεωρούνται υπερτροφές.

Πεπόνι Κανταλούπε

Προέρχεται από την ιταλική περιοχή Κανταλούπο, με τους καρπούς του να είναι αρκετά πιο γλυκοί και εύγευστοι από τις υπόλοιπες κατηγορίες πεπονιών. Μια μερίδα έχει μόλις 46 θερμίδες και προσφέρει όση βιταμίνη Α χρειάζεται να προσλάβουμε σε μια μέρα. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή καλίου και ιδιαίτερα ενυδατικό.

Μπορείτε να το απολαύσετε φρέσκο, αλλά έχετε τη δυνατότητα και να το συνδυάσετε σε μια φρουτοσαλάτα με λίγη φέτα ή δυόσμο.

Κολοκύθια

Το τέλος του καλοκαιριού είναι η εποχή που ευδοκιμούν τα κολοκύθια, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών, βιταμίνης A, C και K και καλίου. Είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που παραμένει νόστιμο ψητό, ωμό, γεμιστό και ακόμη και σε ομελέτες. Μπορείτε επίσης να τα δοκιμάσετε στο τηγάνι αντί για τηγανιτές πατάτες.

Μελιτζάνα

Πρόκειται για μια καλή πηγή των βιταμινών Β6 και K, αλλά και των απαραίτητων φυτικών ινών. Έχει λίγες θερμίδες και πολλά διαφορετικά είδη, τα οποία είναι πλούσια στα σημαντικά για τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά. Επίσης, έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά και τη μνήμη μας. Δοκιμάστε τη σοταρισμένη, στη σχάρα ή σε φαγητά της κατσαρόλας. Μπορείτε τέλος να φτιάξετε και μελιτζανοσαλάτα.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Έχει αποδειχθεί ότι, μεταξύ άλλων, επιβραδύνουν την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, είναι μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης Ε και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, των βιταμινών C και Κ και μαγγανίου.

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες με λαχανικά, αλλά και σε προϊόντα με ζύμη.

Σύκο

Περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Επίσης, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, εμποδίζει τη δυσκοιλιότητα και παίζει βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. Μπορείτε να καταναλώσετε τα σύκα σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.

Καλοκαιρινό κίτρινο κολοκύθι

Όπως και τα κολοκυθάκια, το καλοκαιρινό, κίτρινο κολοκύθι, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ και κάλιο και μάλιστα έχει πολύ λίγες θερμίδες. Δοκιμάστε το ψητό, σε πίτες και τηγανιτό.

Πηγή: naftemporiki.gr