Φόβοι για διαρροή ραδιενεργού νερού και από άλλες δεξαμενές στη Φουκουσίμα

Την ανησυχία της για διαρροή ραδιενεργού ύδατος και από άλλες δεξαμενές αποθήκευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εκφράζει η πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας, η οποία κάνει λόγο για «σοβαρό επεισόδιο».
Κατέταξε μάλιστα στο «επίπεδο 3» από το «επίπεδο 1» της διεθνούς κλίμακας συμβάντων (Ines, από 0 έως 7) την διαρροή 300 τόνων ραδιενεργού νερού από μία δεξαμενή.
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η Κίνα. «Ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να δώσει ένα τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, μελέτη για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον πληθυσμό της περιοχής όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα αποκαλύπτει ότι 18 άνθρωποι πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς. Η εξέταση έγινε σε περίπου 200.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω.
Συνολικά εντοπίστηκαν 18 περιπτώσεις νέων ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, αριθμός που είναι κατά έξι άτομα αυξημένος, από την προηγούμενη εξέταση τον περασμένο Ιούνιο, η οποία έγινε σε μικρότερο αριθμό ανθρώπων. Ταυτόχρονα ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί από 15 σε 25 άτομα.
Οι ειδικοί που ορίστηκαν από τις νομαρχιακές αρχές, πιστεύουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου σχετίζεται άμεσα με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011. Στηρίζουν τη άποψη τους στα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτουν, ιδίως από την περίπτωση της καταστροφής του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία το 1986.
Υπάρχουν όμως και αντίθετες γνώμες καθώς οι καρκίνοι αυτοί είναι προχωρημένοι παρότι πέρασαν μόνο λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά την καταστροφή, ενώ υπολογίζεται ότι χρειάζεται 3 έως 5 χρόνια, έτσι ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να συνδέσει την αιτία με το αποτέλεσμα, δηλαδή το πυρηνικό δυστύχημα με την ύπαρξη μορφών καρκίνου.

Πηγή: Γαλλικό