Οι Μάσκο-Πίρο βγήκαν από την ζούγκλα σε αναζήτηση τροφής

Δεκάδες μέλη μιας από τις πιο απομονωμένες φυλές ιθαγενών στον κόσμο, της Μάσκο-Πίρο, βγήκαν για δεύτερη φορά από το 2011 από τη ζούγκλα του Περού και επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους χωριού, ζητώντας τους μεταξύ άλλων τροφή. Στιγμιότυπα από την συνάντηση των δυο πλευρών, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, έδωσε στην δημοσιότητα η συνομοσπονδία ιθαγενών, FENAMAD.

Περισσότερα από 100 μέλη της φυλής Μάσκο-Πίρο – άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, οπλισμένοι με λόγχες και τόξα – ζήτησαν αρχικά μπανάνες, σχοινί και μαχαίρια από τους χωρικούς. Η επαφή των δύο πλευρών ήταν περιορισμένη καθώς τις χώριζε ο ποταμός Λας Πιέδρας.
 Όμως, η ξαφνική άφιξη των οπλισμένων ιθαγενών κατέληξε σε διαπληκτισμό με τους κατοίκους του χωριού.

Δασοφύλακες απέτρεψαν τους ιθαγενείς να διασχίσουν το ποτάμι, ωστόσο τους έδειξαν πού βρίσκονται οι μπανάνες, ενώ μια άλλη φυλή ιθαγενών τους παρέδωσε τρόφιμα με τη βοήθεια ενός κανό.
 Οι αρχές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκάλεσε την αντιπαράθεση, όμως υποθέτουν ότι σχετίζεται με την παράνομη υλοτομία και την παρουσία κυκλωμάτων ναρκωτικών στην περιοχή της φυλής, όπου γίνεται επίσης εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 Κατά την ανθρωπολόγο Μπεατρίς Χουέρτας, η φυλή ενίοτε μεταναστεύει από ένα σημείο της ζούγκλας σε άλλο, σε περιόδους ξηρασίας, όμως η ίδια χαρακτήρισε παράξενο το γεγονός ότι τα μέλη της πλησίασαν τόσο πολύ το χωριό που βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού.
 «Μπορεί να αναστατώθηκαν από τα προβλήματα που δημιουργεί η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στα εδάφη τους και γι’ αυτό το λόγο να ζήτησαν αντικείμενα και τρόφιμα από τον πληθυσμό», είπε μιλώντας στο Associated Press.
 Πιστεύεται ότι περίπου 15 φυλές σαν τους Μάσκο-Πίρο, οι οποίες αριθμούν 12.000 έως 15.000 μέλη, ζουν απομονωμένες στα δάση ανατολικά των Άνδεων.
 Η άμεση επαφή μαζί τους απαγορεύεται, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα μικρόβια που μεταφέρουν οι υπόλοιποι Περουβιανοί και μια απλή ασθένεια μπορεί να τους σκοτώσει.