Ταλαιπωρία… 88 λεπτών για τους ψαράδες

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σκαφών σε όλη την Ελλάδα καλούνται, πριν ρίξουν τη βάρκα τους  στη θάλασσα και να ψαρέψουν, να στηθούν αναγκαστικά στην ουρά μιας ΔΟΥ. Μερικές φορές αυτό τους στοιχίζει εκατοντάδες χιλιόμετρα και φυσικά ανάλογα έξοδα σε καύσιμα. Ο λόγος; Να πληρώσουν το σχετικό τέλος των 0,88 λεπτών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε σκάφος, είτε για να βγει είτε για να μπει στη θάλασσα, πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη άδεια, ανέλκυσης ή καθέλκυσης αντίστοιχα, η έκδοση της οποίας προϋποθέτει την πληρωμή του τέλους των 0,88 ευρώ (ήταν 300 δρχ. και δεν άλλαξε το 2001, όταν και μετατράπηκε σε ευρώ). 

Μέχρι και το 2010 το διπλότυπο του συγκεκριμένου τέλους μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθευτούν, εκτός απ' τις Εφορίες, και απ' τα κατά τόπους λιμεναρχεία που διέθεταν μπλοκ τύπου Β και εξυπηρετούσαν τους ιδιοκτήτες σκαφών. Τότε με νόμο καταργήθηκε το Κεφάλαιο Λιμενικής Αστυνομίας και αναγκαστικά οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν το διπλότυπο, οπότε και απευθύνονται στις Εφορίες.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες  προϊστάμενος Τμήματος Εσόδων ΔΟΥ, «πράγματι προσέρχονται στην Εφορία  για το συγκεκριμένο τέλος, στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις ο κάθε ενδιαφερόμενος ξεχωριστά, αφού για την πληρωμή του προαπαιτείται ο ΑΦΜ και προσωπικά στοιχεία που πολλοί αποφεύγουν να μοιράζονται με άλλους».
Και όμως, θα μπορούσε να εξεταστεί άμεσα, όπως μας επισημάνθηκε απ' την Εφορία, ειδικά για τόσο μικρού ύψους ποσά όπως το τέλος για τις βάρκες, η αντικατάσταση της όλης διαδικασίας του διπλότυπου από κάποιο παράβολο, που θα διευκόλυνε τους πολίτες και δεν θα χρειαζόταν για την προμήθειά του να ταξιδέψει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.