Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου ωοθηκών

Ελπιδοφόρα είναι η προοπτική της νέας μεθόδου διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές. Στη δοκιμαστική εφαρμογή της μεθόδου, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancer, έλαβαν μέρος 4.051 γυναίκες. Η δοκιμή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος μπορεί να εντοπίσει τις ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία. Η τελική ετυμηγορία για τη μέθοδο θα δοθεί από ομάδα Βρετανών μελετητών μέσα στο 2015. Οι όγκοι στα ωάρια είναι δύσκολο να εντοπισθούν στα πρώτα στάδια της ασθένειας, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία μη αποτελεσματική, αφού ανιχνεύονται αρκετό καιρό αργότερα.

Οι πιθανότητες επιβίωσης φτάνουν το 90% εάν ο καρκίνος εντοπισθεί έγκαιρα, σε αντίθεση με τα τελευταία στάδια που οι πιθανότητες φτάνουν μόλις το 30%. Αντίθετα με άλλα είδη καρκίνου, τα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή της λεκάνης και της κοιλιακής χώρας και η αίσθηση φουσκώματος, αποδίδονται συχνά σε άλλες ασθένειες με παραπλήσια συμπτώματα και ο όγκος δεν παρατηρείται. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης CA125 είναι συνήθως υψηλότερα όταν υπάρχει καρκίνος στις ωοθήκες. Δεν αποτελεί, ωστόσο, αξιόπιστη μέθοδο διάγνωσης. Η πρωτεΐνη δεν υποδεικνύει πάντα τις γυναίκες που πάσχουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί ανησυχία για ασθενείς που στην πραγματικότητα είναι υγιείς. Οι ερευνητές πλέον εξετάζουν την ιδέα να χρησιμοποιούν την εξέταση αίματος ώστε να μπορέσουν να διαχωρίσουν τους ασθενείς σε ομάδες επικινδυνότητας ανάλογα με τις τιμές της CA125. Οι ασθενείς με χαμηλή επικινδυνότητα θα εξετάζονται ξανά σε έναν χρόνο, οι ασθενείς με μεσαία σε τρεις μήνες και οι υψηλής επικινδυνότητας θα εξετάζονται με υπέρηχο, ώστε να αναζητηθούν οι πιθανοί όγκοι. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας παρακολούθησαν γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για 11 χρόνια. Δέκα από αυτές υποβλήθηκαν σε εγχείρηση με βάση τον υπέρηχό τους και όλοι οι όγκοι που εντοπίστηκαν υποδείκνυαν καρκίνο πρώιμου σταδίου.

«Οι κλινικές πρακτικές σίγουρα δεν πρέπει να αλλάξουν με βάση τη δική μας έρευνα, αλλά μας δίνει μια διορατικότητα· δεν είχαμε πολλά λανθασμένα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Κάρεν Λου. «Υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα: εάν εντοπίζουμε τους καρκίνους στα πρώτα στάδια και εάν μειώνουμε τον αριθμό των θανάτων», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι η βρετανική έρευνα των 50.000 ατόμων θα δώσει τις απαντήσεις.

«Συγκριτικά με τη δοκιμαστική εφαρμογή που πραγματοποιείται στη Βρετανία, αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά υποδηλώνει ότι ο αποτελεσματικός εντοπισμός του καρκίνου των ωοθηκών είναι εφικτός», σχολίασε η δρ Σάρα Μπλάγκντεν από το κέντρο έρευνας για τη δράση κατά του καρκίνου των ωοθηκών. «Το 2015 τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα και τα περιμένουμε πλέον με περισσότερη αγωνία», συμπλήρωσε.

Πηγή: BBC