Οι Ελληνες δεν αγοράζουν ούτε είδη πρώτης ανάγκης

Νέα μεγάλη πτώση 7,8% σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο με τα ελληνικά νοικοκυριά να «ψαλιδίζουν» δραστικά τις δαπάνες τους ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ κάθετη πτώση 14,8% καταγράφηκε και στις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων.

Συνολικά τα καταστήματα που εμπορεύονται είδη διατροφής είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν 11% σε ετήσια βάση. Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στα βενζινάδικα κατά 2%, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφηκε μείωση 5,7% σε ετήσια βάση. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία που αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Σωρευτικά στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα λιανικής μειώθηκε κατά 10,5%, με τις πωλήσεις ειδών διατροφής να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, 11,3%, τα καταστήματα καυσίμων να ακολουθούν με συνολική μείωση 9,3% και τις πωλήσεις σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες να υποχωρούν κατά 9,9%. Συγκεκριμένα πτώση 11,6% σημείωσαν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, κατά 6,3% μειώθηκαν οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα.

Πηγή: ethnos.gr