Τη δημιουργία «κακών τραπεζών» στις οποίες θα μεταφέρουν μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους εξετάζουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη των δύο ιδρυμάτων, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Όπως δήλωσε στο Reuters o Πέτρος Χριστοδούλου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, στόχος της Εθνικής είναι να δημιουργήσει την «κακή» τράπεζα «εντός των δύο επόμενων μηνών», ενώ επί του παρόντος αναζητούνται σύμβουλοι που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του όλου σχεδίου.
Το μέγεθος των προβληματικών δανείων που θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, όπως αποσαφήνισε ο κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας πως το «κακό» ίδρυμα θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα έως το τέλος του 2013.
Όσον αφορά την Πειραιώς, όπως δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος και αναπληρωτής CEO Άνθιμος Θωμόπουλος, η τράπεζα αναζητά τρόπους να διαχωρίσει τις κακές από τις υγιείς πιστώσεις, και ευελπιστεί να έχει θέσει σε λειτουργία την «κακή» τράπεζα έως το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Έως τα τέλη Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών συνιστούσαν το 29% των συγκεντρωμένων δανειακών τους χαρτοφυλακίων, συνολικής αξίας 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ευρωζώνη το 2012 ήταν το 7,15%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής ανέρχεται στο 24,4% του χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ενώ της Πειραιώς ανέρχεται στο 33%, σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο.