Ο μπακαλιάρος κινδυνεύει από υπεραλίευση

Οι πληθυσμοί του μπακαλιάρου κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της υπεραλίευσης, και η επίτροπος αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη πρότεινε την Τετάρτη να μειωθούν έως και κατά το ένα τρίτο οι ποσότητες που επιτρέπεται να αλιευθούν το 2014 στα ευρωπαϊκά νερά.

Τα αποθέματα μπακαλιάρου έχουν συρρικνωθεί σημαντικά στα νερά της Βρετανίας, και η Κομισιόν προτείνει να συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση για εκφορτώσεις μπακαλιάρου στην ακτή της Σκωτίας στον Ατλαντικό. Ανησυχητική είναι επίσης η κατάσταση στην Ιρλανδία και τον Βισκαϊκό Κόλπο.
Οι ποσοστώσεις αλιείας που προτείνει η Κομισιόν βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και θα βρεθούν ενώπιον έγκρισης το Δεκέμβριο από τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών-μελών.
«Οι γνώσεις μας για πολλά ιχθυαποθέματα έχει βελτιωθεί και αυτό επιτρέπει τη λήψη σωστών διαχειριστικών αποφάσεων», σχολίασε η Μαρία Δαμανάκη.
Τα επιστημονικά δεδομένα είναι πάντως πιο ενθαρρυντικά για άλλα είδη, όπως η μουρούνα, η ρέγκα και δύο είδη γλώσσας, για τα οποία η Κομισιόν προτείνει αύξηση των ορίων.
Σημειώνεται ότι από το 2014 θα αρχίσει να εφαρμόζεται η Κοινή Αλιευτική Πολιτική η οποία θα επηρεάζεται πιο άμεσα από επιστημονικά δεδομένα. 

Πηγή: tvxs.gr