Νέα σχέδια για φορολογικά κίνητρα σε ηλεκτρονικές αποδείξεις

Νέα σχέδια κάνει η κυβέρνηση για τις αποδείξεις με παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους, βάσει όμως πλέον του πορτογαλικού μοντέλου, δηλαδή έκδοση των αποδείξεων ηλεκτρονικά και παροχή φορολογικών κινήτρων στους πολίτες.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», κεντρική ιδέα στο πορτογαλικό μοντέλο e-fatura (ηλεκτρονικό τιμολόγιο) το οποίο έχει αποφέρει ήδη αύξηση εσόδων από ΦΠΑ στην Πορτογαλία, είναι πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηναία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Η σκέψη της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο και οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να περνούν ηλεκτρονικά και οι ίδιοι βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους, καθώς  εξετάζεται να επιστρέφεται ακόμα και το 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.

Προϋπόθεση για την επιστροφή θα είναι βέβαια ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου βασικά στοιχεία της απόδειξης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.