Με το ένα χέρι πληρώνει τα παλιά ληξιπρόθεσμα και με το άλλο δημιουργεί νέα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του παγώματος των πληρωμών που έχει αποφασίσει το Δημόσιο, στο βωμό της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, στερώντας έτσι ρευστότητα από την αγορά, που διψά για ζεστό χρήμα.
Για την ακρίβεια, το Δημόσιο μέσα στο 2013 έχει δημιουργήσει 6,5 δισ. ευρώ νέες οφειλές, ενώ την ίδια ώρα έχει πληρώσει 6,4 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών. Με λίγα λόγια το Δημόσιο ό,τι δίνει για αποπληρωμή, το παίρνει πίσω από τα «φέσια» που βάζει στην αγορά!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης στο δεκάμηνο ανέρχονται σε 5,998 δισ. ευρώ από 6,12 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αν σε αυτά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες ανέρχονται στα 572 εκατ. ευρώ, από 643 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα ληξπρόθεσμα ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής παραμένουν τα Ταμεία, με οφειλές 3,5 δισ. ευρώ, και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,07 δισ. ευρώ, με 766 εκατ. ευρώ οι ΟΤΑ, με 412 εκατ. ευρώ τα υπουργεία και οι διάφοροι κυβερνητικοί φορείς, ενώ τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου οφείλουν στην αγορά 248 εκατ. ευρώ.
Απομένουν 200 εκατ.
Το περίεργο είναι ότι ενώ το Δημόσιο από τη μία δημιουργεί νέα ληξιπρόθεσμα, από την άλλη πληρώνει τα παλαιότερα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τέλος Νοεμβρίου έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμηση που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό απομένουν ακόμα 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Βέβαια, αν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εκταμιεύει με ικανοποιητικούς ρυθμούς τα κονδύλια για την αποπληρωμή των οφειλών, οι φορείς έχουν επιβραδύνει το ρυθμό εξόφλησης των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν μέσα στο 2013 τα νέα χρέη τους. Η πρακτική αυτή που ακολουθείται από την αρχή του έτους συνεχίστηκε και στο δεκάμηνο, με το σύνολο των τελικών πληρωμών να υπολείπεται 1 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης του ΓΛΚ.
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι συνολικές πληρωμές των φορέων προς ιδιώτες ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας έχει εισπράξει 1,36 δισ. ευρώ και έχει αποπληρώσει 1,24 δισ. ευρώ, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εισπράξει 870 εκατ. ευρώ και έχει αποπληρώσει 704 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει εισπράξει 2,59 δισ. ευρώ και έχει αποπληρώσει 2,12 δισ. ευρώ, με τον ΕΟΠΠΥ να οφείλει ακόμα 434 εκατ. ευρώ, αν και έχει εισπράξει συνολικά 1,423 δισ. ευρώ. Αντίθετα τα νοσοκομεία έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους από προηγούμενα έτη σχεδόν στο σύνολό τους, καθώς έχουν εισπράξει 1,157 δισ. ευρώ και έχουν πληρώσει 1,116 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους».
Πηγή: enet.gr