«Μεσαίωνας» η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος

Τους προβληματισμούς του όσον αφορά την επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος εξέφρασε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σε συνάντηση που είχε με μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών στο ράφι.

Ωστόσο, όπως είπε, «αν η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι ο βασικός λόγος για τις υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, τότε γιατί το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο στο ράφι, σήμερα που μιλούμε, όταν κάλλιστα μπορούν να γίνουν εισαγωγές φτηνότερου γάλακτος, φτηνότερης πρώτης ύλης, από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες;».

Η επιμήκυνση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα ωφελήσει τη μέση οικογένεια με μόλις 1,5 ευρώ τον μήνα. «Στην έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζεται ότι το κόστος επιστροφών ληγμένων προϊόντων είναι της τάξεως του 5%, άρα εάν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα μειωθούν οι επιστροφές. Και εάν ακόμα επιβεβαιωθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, τότε μιλούμε για μια εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ το μήνα σε μια μέση τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει ημερησίως 4 ποτήρια γάλα, δηλαδή 1 λίτρο την ημέρα. Επομένως θα πρέπει να δούμε πού υπάρχουν στρεβλώσεις», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος σε αυτές, επεσήμανε τις υψηλές τιμές παραγωγού που οφείλονται στο κόστος παραγωγής, στο κόστος των εισροών, στην ακριβή ενέργεια, καθώς και το υψηλό κόστος συλλογής του γάλακτος από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που είναι διάσπαρτες, αλλά και διακίνησης του παστεριωμένου τελικού προϊόντος.

Επίσης, θα πρέπει, όπως είπε, να εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους της γαλακτοβιομηχανίας και των σουπερμάρκετ, τα οποία είναι υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος προανήγγειλε, ότι στη νέα ΚΑΠ οι ενισχύσεις προς την κτηνοτροφία θα ξεπεράσουν το 25% του συνόλου, από 19% που είναι σήμερα. Δήλωσε, τέλος, ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό των αγελαδοτρόφων πως μια πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία, όπως άλλωστε αναγνωρίζει και η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής κ. Γιώργος Κεφαλάς ανέφερε ότι, εφόσον επιμηκυνθεί η ζωή του γάλακτος στην Ελλάδα, αυτό θα σημάνει αφανισμό του κλάδου, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και μεγάλη επιβάρυνση στο έλλειμμα από το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

«Η επιμήκυνση συνιστά "διατροφικό μεσαίωνα" για τον καταναλωτή. Την περίοδο, της δεκαετίας του '50 μετά τον Εμφύλιο, τα Ελληνόπουλα τρέφονταν, με "νεκρό" γάλα από την εξωτερική βοήθεια. Νομίζω ότι στη σημερινή εποχή μπορούμε να παράγουμε γάλα στην πατρίδα μας ανταγωνιστικά, υψηλής ποιότητας, υγιεινό και ασφαλές για τους έλληνες καταναλωτές και μάλιστα σε καλή τιμή. Αυτό που ζητάμε εμείς από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να πάρει εκείνα τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση των όρων λειτουργίας της αγοράς», επεσήμανε ο κ. Κεφαλάς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλατος στην Ελλάδα σήμερα είναι 44 λεπτά. «Έχουμε 3.400 αγελαδοτρόφους. Εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ο κλάδος παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης του γάλακτος μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η εθνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% και από τις 800.000 τόνους έχουμε κατέβει στις 600.000 τόνους αγελαδινό γάλα το χρόνο. Ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ήμασταν 6.500 παραγωγοί, σήμερα είμαστε 3.400. Νομίζω ότι αυτά είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να καταλάβετε πού πηγαίνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων.

Πηγή: tovima.gr