Ένα γονίδιο ευθύνεται για το 1% όλων των καρκίνων

Καρκινικά κύτταρα (πηγή: National Cancer Institute)

Ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, το οποίο καθοδηγεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε τουλάχιστον 1% όλων των ασθενών. Είναι η πρώτη φορά που το γονίδιο CUX1 συνδέεται σε τόσο μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. David Adams του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Genetics", ανακάλυψαν πως όταν το γονίδιο CUX1 είναι απενεργοποιημένο, ενεργοποιείται η ανάπτυξη του καρκινικού όγκου. Σε όσους καρκινοπαθείς είναι ανενεργό αυτό το γονίδιο (περίπου σε έναν στους 100), αυτή μπορεί να είναι η βασική γενετική αιτία για την ασθένειά τους.

Σύμφωνα με τον δρ. Adams, η κατανόηση του γενετικού κώδικα του καρκίνου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων και πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών θεραπειών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 7.600 καρκινοπαθείς και βρήκαν ότι στο 1% περίπου των περιπτώσεων συμβαίνει μια μετάλλαξη που απενεργοποιεί το γονίδιο CUΧ1, με συνέπεια να ευνοείται η ανάπτυξη του καρκίνου.

Το συγκεκριμένο γονίδιο μεταλλάσσεται με σχετικά μικρή συχνότητα αλλά η μετάλλαξή του συμβαίνει σε πολύ διαφορετικές μορφές καρκίνου. Οι προηγούμενες μελέτες εστίαζαν κυρίως σε γονίδια που μεταλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα σε επί μέρους είδη καρκίνου και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι εντοπιστεί το CUX1 ως υπεύθυνο για τον καρκίνο.

Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται και οι έλληνες ερευνητές Κωνσταντίνος Αλιφραγκής, Στέλλα Λεμπιδάκη και Έλλη Παπαεμμανουήλ, έχουν εντοπίσει μερικές δεκάδες ακόμα γονίδια, τα οποία μεταλλάσσονται με χαμηλή συχνότητα και μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου και πλέον σχεδιάζουν παρόμοια πειράματα σε ποντίκια, όπως έκαναν με το CUX1, ώστε να τα απενεργοποιήσουν ένα-ένα και να δουν κατά πόσο «πυροδοτείται» καρκίνος.

Πηγή: Science Daily