Βρέθηκε μυκηναϊκή γραφή σε κάστρο στη Βαυαρία

Γραφή Γραμμική Β, φαίνεται ότι εντόπισε, όσο κι αν μοιάζει απίθανο, στη Βαυαρία, ο Γερμανός καθηγητής Richard Janko από το πανεπιστήμιο του Michigan.

Η γραφή εντοπίστηκε σε δύο σφραγίδες από ήλεκτρο που φέρουν, κατά τα φαινόμενα, συλλαβογράμματα Γραμμικής Β γραφής. Οι σφραγίδες ήταν μέρος χρυσών αντικειμένων Αιγαιακής εμφάνισης που είχαν βρεθεί το 2000 στην επιβλητική οχυρή ακρόπολη του Bernstorf, κοντά στο Μόναχο, η οποία καταστράφηκε από πυρκαϊά γύρω στο 1300 π.Χ.

Δεδομένου ότι τα αντικείμενα θεωρήθηκαν ξενόφερτα, δεν έτυχαν σύμφωνα με το archaiologia.gr ιδιαίτερης προσοχής. Μάλιστα η αυθεντικότητα των σφραγίδων αμφισβητήθηκε, από ό,τι φαίνεται άδικα.

Τώρα όμως, σε ομιλία του με τίτλο «Γραμμική Β στη Βαυαρία; Από τον θησαυρό του Bernstorf στο βασίλειο της Πύλου», στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου, ο καθηγητής Richard Janko (Πανεπιστήμιο Michigan) θα υποστηρίξει ότι: «Μια νέα ανάγνωση των συλλαβογραμμάτων υποδεικνύει σύνδεση με ομάδα υπόδουλων γυναικών που εμφανίζονται στα αρχεία πινακίδων Γραμμικής Β γραφής, τόσο της Πύλου όσο και της Κνωσού, με την ονομασία Ti-nwa-si-ja ή Ti-nwa-ti-ja».

Η πρόταση του καθηγητή R. Janko είναι «πως τόσο οι σφραγίδες όσο και ο θησαυρός ήταν σύμβολα εξουσίας μιας μυκηναϊκής πόλης ονόματι Tinwanthos, η οποία έπαψε να υπάρχει και οι γυναίκες της οποίας υποδουλώθηκαν όταν ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Πύλου. Οι ηγεμόνες της Πύλου θα είχαν στείλει τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα σε μακρινούς εμπορικούς τους εταίρους, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθούν από κανένα».

Η Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, , και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο από τον 17ο ως τον 13ο αιώνα π.χ.

Η 3η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, στις 19:00, στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Upper House, Σουηδίας 52).

Η ομιλία θα δοθεί στα αγγλικά.

Πηγή: lifo.gr