Θα κάνει ντου η εφορία και στα σπίτια μας

Ελέγχους κατ” οίκον και χωρίς εντολή εισαγγελέα θα μπορεί να πραγματοποιεί η εφορία, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος«, η διάταξη παρέχει στους ελεγκτές της εφορίας τη δυνατότητα για έλεγχο ακόμα και στην κατοικία του φορολογούμενου, εφόσον δηλώνεται ως έδρα της επαγγελματικής του δραστηριότητας και μάλιστα χωρίς άδεια από εισαγγελέα!

Ο έλεγχος στην κατοικία του φορολογούμενου, θα γίνεται με συνοδεία αστυνομικού οργάνου, ακόμα και σε ώρες πέραν του ωραρίου εργασίας.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου:

α) Ο επιτόπιες έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου, κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης, πλην όμως αυτός μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του ακόμη και μετά την παρέλευση του ωραρίου αυτού.

β) Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή αρμόδιου εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία περίπτωση, η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα αυτή.

γ) Ο αρμόδιος υπάλληλος της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί, οποτεδήποτε, εφόσον το κρίνει απαραίτητο να ζητήσει τη συνδρομή των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου και τα όργανα αυτής υποχρεούνται να την παρέχουν κατά το χρόνο και στον τόπο που ζητείται.