Η πόλη του μέλλοντος

Στην έρημο των Εμιράτων χτίζεται το Μάσνταρ, η πόλη του 21ου αιώνα. Μια «πράσινη» πολιτεία 60.000 κατοίκων, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Μια πόλη αυτόνομη σε ενέργεια, την οποία θα αντλεί από τον ήλιο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η οικονομία των Εμιράτων ήταν εξαρτημένη σχεδόν απόλυτα (95%) από το εμπόριο μαργαριταριών. Στα λιμάνια της Σάρτζα και του Ντουμπάι συνέρρεαν χιλιάδες πλεούμενα κάθε είδους που έφερναν τον λευκό χρυσό από την αβαθή ζεστή θάλασσα του Κόλπου.

Ομως, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 μείωσε αισθητά τις πωλήσεις μαργαριταριών και το 1930, η Ιαπωνία έφτιαξε τα πρώτα τεχνητά μαργαριτάρια, καταστρέφοντας τη μοναδική οικονομική δραστηριότητα των Εμιράτων. Η περιοχή έπεσε σε μαρασμό και οι κάτοικοι κατρακύλησαν στη φτώχεια. Η ζωή τους άλλαξε ουσιαστικά μόνο μετά την ανεξαρτησία και την ανακάλυψη του πετρελαίου, που έφερε και πάλι πλούτο και ανάπτυξη. Ομως, ήταν μια ανάπτυξη που, και πάλι, στηριζόταν σε ένα μόνο προϊόν, μια μονοκαλλιέργεια, ένα μοντέλο που αποδείχτηκε στο παρελθόν εύθραυστο, με ημερομηνία λήξης και εν τέλει καταστροφικό.

Τα Εμιράτα πήραν ένα σκληρό μάθημα και η ηγεσία τους δεν θέλει να επαναληφθεί το πάθημα των μαργαριταριών. Αν και οι εξαγωγές ενεργειακών πόρων (που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στο Αμπού Ντάμπι) αποτελούν και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Ομοσπονδίας, τα Εμιράτα σχεδιάζουν το αύριο και προετοιμάζουν με διορατικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό την οικονομία και την κοινωνία για τη μετά το πετρέλαιο εποχή.

Λέξη-κλειδί, η «διαφοροποίηση». Η ανάπτυξη άλλων, πέραν του πετρελαίου και του αερίου, τομέων της οικονομίας που πρέπει τώρα, όσο υπάρχουν τα πετροδολάρια, να γίνουν επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι εταιρείες αυτές σε συνθήκες ανταγωνισμού. Τα Εμιράτα επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν ακολουθώντας το στρατηγικό τους σχέδιο της διαφοροποίησης της οικονομίας τους προκειμένου να καταστούν διεθνής κόμβος εμπορίου και μεταφορών (με τα υπερσύγχρονα λιμάνια και αεροδρόμια που ήδη κατασκεύασαν), αναπτύσσουν τη βιομηχανία, την αεροναυπηγική, τη μεταλλουργία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, τα ΜΜΕ και βεβαίως τον τουρισμό.

Πηγή: efsyn.gr