Βουτιά των τιμών των κατοικιών έως 38% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα

Μάλιστα, η ΤτΕ τονίζει ότι οι αναφορές από τα μεσιτικά γραφεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη πτώση τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάμψη των τιμών είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με την πτώση στην Αθήνα να αγγίζει το 32,7% και στη Θεσσαλονίκη το 38%, με βασικά «θύματα» τα μεγάλης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται στις σχετικές ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 11,6%, 11,8% και 9,2% το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο φετινό τρίμηνο αντίστοιχα, όταν στο σύνολο του 2012, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 11,7%. Οπως τονίζει η ΤτΕ, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας, με δεδομένους τους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης.

Ενδεικτικό της κρίσης στην αγορά κατοικίας είναι και το γεγονός ότι η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων εκτιμάται πως αγγίζει πλέον τους 12 μήνες, έναντι 5 μηνών στις αρχές του 2009. Μάλιστα, η εικόνα στην αγορά όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες η ίδια η ΤτΕ έκανε λόγο για μέσο χρόνο αναμονής της τάξεως των 10 μηνών. Αντίστοιχα, η έκπτωση επί της αρχικής ζητούμενης τιμής διαμορφώνεται στο 21,5% κατά μέσον όρο, όταν στις αρχές του 2009, η μέση έκπτωση δεν ξεπερνούσε το 12,6%.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σημερινής κτηματαγοράς είναι η πλήρης απουσία των τραπεζών από τη χρηματοδότηση των αγοραπωλησιών ακινήτων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά το τρίτο τρίμηνο, μόλις το 16% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2009 άγγιζε το 82,1%. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης διαμορφώνεται σε περίπου 28% της συνολικής αξίας του ακινήτου, όταν πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 70%.

Οσον αφορά την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, τόσο τα ενοίκια όσο και οι αγοραίες αξίες εξακολουθούν να υποχωρούν. Κατά το εννεάμηνο, η μέση πτώση των ενοικίων αγγίζει το 18,6% και των αξιών το 18,2%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, η ΤτΕ καταγράφει τα πρώτα –έστω αμυδρά– σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά των καταστημάτων, όπου η πτώση ήταν πιο έντονη από την αρχή της κρίσης.

Από τις λίγες νότες αισιοδοξίας, ξεχωρίζουν οι θετικές προσδοκίες που καταγράφονται στον τομέα των τουριστικών ακινήτων και της παραθεριστικής κατοικίας. Επίσης, το τελευταίο διάστημα, το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της ΤτΕ καταγράφει και τις πρώτες ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης ή και βελτίωσης των συνθηκών στην κτηματαγορά, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα κτηματομεσιτικά γραφεία και τους συμβούλους ακίνητης περιουσίας.

Πηγή: kathimerini.gr