Ενα μήλο την ημέρα… έμφραγμα και εγκεφαλικό κάνει πέρα!

Το γνωστό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, αυτή τη φορά από Βρετανούς ερευνητές που υποστηρίζουν ότι αν κάθε άνθρωπος πάνω από την ηλικία των 50 ετών έτρωγε ένα μήλο την ημέρα, θα αποφεύγονταν χιλιάδες πρόωροι θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό ετησίως… Οι επιστήμονες τονίζουν μάλιστα ότι τα οφέλη αυτά δεν προκύπτουν μόνο από την κατανάλωση μήλων, αλλά και αρκετών ακόμη φρούτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα φρούτα – όπως τα μήλα – κάνουν καλό την καρδιαγγειακή υγεία όσο και τα φάρμακα – όπως οι στατίνες – που ρίχνουν την υψηλή χοληστερόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί των ερευνητών, με επικεφαλής τον δρα Άνταμ Μπριγκς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έγιναν με βάση υπολογιστικά μοντέλα και όχι άμεση επιστημονική έρευνα σε δείγμα του πληθυσμού.

Βάσει των υπολογισμών αυτών, αν οι ενήλικοι όλων των ηλικιών έτρωγαν μια έξτρα μερίδα φρούτων η λαχανικών κάθε μέρα, σε μια χώρα όπως η Βρετανία, θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν έως 11.000 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως.

Για την κατανάλωση φρούτων ειδικά από την ομάδα άνω των 50 ετών, το «κέρδος» θα ήταν περίπου 8.500 λιγότεροι πρόωροι θάνατοι.

Το ιδανικό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", θα ήταν να καταναλώνουμε ημερησίως πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Κάτι που, όπως τονίζει και το BBC, ελάχιστοι κάνουν….