Οι Έλληνες μαθαίνουν για τις ελληνικές θάλασσες

Οι γνώσεις των Ελλήνων για τις ελληνικές θάλασσες έχουν… εμπλουτιστεί σε σχέση με το 2010. Μέσα σε τρία χρόνια το ποσοστό των νέων, μεταξύ 24-35 χρόνων, που γνωρίζει ότι τα νερά της Ελλάδας φιλοξενούν εννέα θηλαστικά έχει αυξηθεί κατά 12%.

Αυτό προέκυψε από δύο δημοσκοπήσεις που διεξήγε η Public Issue στην αρχή και στο τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε / Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική Εκστρατεία για τα Θαλάσσια Θηλαστικά της Ελλάδας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα ειδών, όπως του σταχτοδέλφινου (κατά 22%), του ρινοδέλφινου (κατά 11%) και του ζωνοδέλφινου (κατά 9%).

«Όπως όλα δείχνουν, το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκει ανταπόκριση στο κοινωνικό σύνολο, ενώ η ενημέρωση για την προστασία της φύσης παραμένει επίκαιρη» δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας στη διάρκεια εκδήλωσης για τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του Πράσινου Ταμείου και της Blue Planet Shipping SA.

Σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις, τα επίπεδα γνώσης των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά (αλιεία, σκάφη, σκουπίδια κτλ.) έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πηγή: tovima.gr