Η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του «σιωπηλού δολοφόνου»

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα, το 2010, εξαιτίας της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα.

Νέο πλαφόν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανίες καθώς και μέτρα που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των «28» με τους ισχύοντες κανονισμούς για τον περιορισμό συγκεκριμένων ρύπων περιλαμβάνουν οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ο προωθούμενος κανονισμός θέτει χαμηλότερα τα εθνικά όρια εκπομπών των έξι βασικών ρύπων, ενώ θα τεθούν και νέα όρια για τις εκπομπές μεθανίου και αιθάλης. Στόχος των νέων μέτρων, τα οποία κατά την Κομισιόν θα αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο 58.000 ανθρώπων το χρόνο εξοικονομώντας 40 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι η μείωση των επιπέδων συγκεκριμένων ρύπων κατά 20% έως το 2030.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα, το 2010, εξαιτίας της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Επιπλέον, ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται 100 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί έναν “αόρατο δολοφόνο” που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να έχουν μια γεμάτη, δραστήρια ζωή», δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ. «Οι ενέργειες που προτείνουμε θα μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των πρόωρων θανάτων, ενώ θα ευνοήσουν τη Φύση και τα ευάλωτα οικοσυστήματα.»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε πολλά από τα κράτη-μέλη δεν πληρούνται ούτε οι ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, οι οποίες είναι λιγότερο αυστηρές από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι κάτοικοι χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, είναι οι κατεξοχήν εκτεθειμένοι σε επικίνδυνους ρύπους από την καύση λιθάνθρακα και ξύλου.

Ορισμένες οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις, προειδοποιώντας όμως ότι – ακόμη κι αν φτάσουν να γίνουν νόμος – το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους είναι πολύ ελαστικό. «Εάν οι δεσμευτικοί στόχοι αφορούν το 2030, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα κράτη μέλη να τα αφήσουν όλα για την τελευταία στιγμή και μετά να πουν ότι δεν έχουν χρόνο να τα καταφέρουν», δήλωσε στο BBC ο Άλαν Άντριους από την Client Earth.

Πηγή: naftemporiki.gr