Γιορτές και υψηλή χοληστερίνη

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα εορταστικά τραπέζια είναι προ των πυλών. Κανένας λόγος βέβαια για τα γλυκά των εορτών που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μπορεί τις ημέρες αυτές να χαλαρώνουμε λίγο διατροφικά, υπάρχουν όμως κάποια άτομα που πρέπει να προσέξουν περισσότερο. Αυτά είναι τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά που καταναλώνονται κατά την περίοδο των εορτών είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερίνη και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για το λόγο αυτό, αν έχετε λίγο τσιμπημένη χοληστερίνη ακολουθείστε κάποιες πρακτικές συμβουλές, για να μην δείτε τη δείτε να απογειώνεται :
1. Προτιμάτε το μελομακάρονο από τον κουραμπιέ.
2. Προτιμάτε λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, αντί για κόκκινα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι.
3. Αποφύγετε το μαγείρεμα με βούτυρο και προτιμάτε ελαιόλαδο ή κάποια φυτική μαργαρίνη, ιδιαιτέρως μια λειτουργική μαργαρίνη για μείωση της χοληστερίνης. Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά όπως οι φυτικές στανόλες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 8 – 10 %.
4. Αποφύγετε τα σκληρά κίτρινα τυριά και προτιμείστε πιο άπαχα τυριά ή κάποιο λειτουργικό τυρί, όπως λευκό τυρί για μείωση της χοληστερίνης, για τον ίδιο λόγο που αναφέρθηκε και παραπάνω.
5. Τρώτε άφθονη σαλάτα με τα γεύματά σας.