Το άγνωστο μήνυμα του Γκάντι στον Χίτλερ

Ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ ωθούσε ολόκληρο τον πλανήτη σε σύρραξη το 1939, ο Γκάντι του έστειλε μία προσωπική επιστολή, ζητώντας του να υποχωρήσει για χάρη της ανθρωπότητας. Ο Φύρερ ποτέ δεν έλαβε το γράμμα, καθώς υπεκλάπη από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά τώρα έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς θα κυκλοφορήσει ως μέρος του βιβλίου "Letters Of Note", μαζί με άλλες ανέκδοτες και ιδιαίτερες επιστολές.

Το μήνυμα του Γκάντι απεστάλη μόλις έναν μήνα πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Και το αξιοθαύμαστο είναι πως παρά το γεγονός ότι ο Γκάντι είχε αντιληφθεί την ποιότητα του χαρακτήρα του Χίτλερ, του απευθύνεται με πολύ μεγάλη ευγένεια. Μάλιστα, του ζητεί να τον συγχωρέσει αν το γράμμα του τον ενοχλήσει με κάποιον τρόπο.
"Οι φίλοι μου ζητούν να σας γράψω για χάρη της ανθρωπότητας" ξεκινά το μήνυμά του ο Γκάντι και συνεχίζει "αντιστάθηκα στο αίτημά τους επειδή είχα την αίσθηση ότι κάθε επιστολή εκ μέρους μου θα ήταν αυθάδεια". Σε άλλο σημείο της επιστολής του σημειώνει: "Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα είστε το μοναδικό άτομο στον κόσμο που μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο ο οποίος θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε άγρια κατάσταση".

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή.