Συρία: Πάνω από 73.000 νεκροί το 2013

Το 2013 υπήρξε η πιο αιματηρή χρονιά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, με 73.000 νεκρούς και πλέον, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες η οργάνωση αυτή είχε ανακοινώσει έναν συνολικό απολογισμό 130.000 και πλέον νεκρών από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο καθεστώς και στους αντάρτες οι οποίοι επιδιώκουν την ανατροπή του, μεταξύ των οποίων και 7.000 παιδιά.
Η ΜΚΟ αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών, κατηγόρησε «την διεθνή κοινότητα ότι είναι συνεργός στο λουτρό αίματος στη Συρία» λόγω της «έλλειψης της ανάληψης σοβαρής δράσης» για να σταματήσει η σφαγή.
«Το 2013 υπήρξε η πιο αιματηρή χρονιά από την έναρξη της επανάστασης», την 15η Μαρτίου 2011, με «73.455 νεκρούς», εκ των οποίων πάνω από 22.000 ήταν πολίτες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κινητοποιήσει με σοβαρό τρόπο για να σταματήσει τις σφαγές οι οποίες συνεχίζουν να διαπράττονται στη Συρία κι αρκείται στις καταδίκες», κατήγγειλε η ΜΚΟ.
«Επικεντρώθηκε τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα του αφοπλισμού (του στρατού της Συρίας) από τα χημικά όπλα μετά τη σφαγή με τοξικά αέρια την 21η Αυγούστου (2013) κοντά στην Δαμασκό (…) κι αψήφησε τις δεκάδες σφαγές στις οποίες χιλιάδες Σύροι έχασαν τη ζωή τους, περιλαμβανομένων πολυάριθμων παιδιών και γυναικών», πρόσθεσε.
Μια ρωσοαμερικανική συμφωνία που προβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου επέτρεψε να αποφευχθεί η έναρξη αεροπορικών πληγμάτων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, σε αντίποινα για την πολύνεκρη εκείνη επίθεση με χημικά όπλα την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον είχε επιρρίψει στην Δαμασκό και προσωπικά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο ίδιος ο Άσαντ είχε κατηγορήσει για την επίθεση τους εξεγερμένους.
Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στη Συρία, 22 ημέρες πριν την προβλεπόμενη έναρξη στην Ελβετία μιας ειρηνευτικής συνόδου με ζητούμενο την εξεύρεση μιας διευθέτησης για τον τερματισμό του.
Σήμερα ο στρατός συνέχισε την αιματηρή αεροπορική του εκστρατεία με στόχο θέσεις των ανταρτών στο Χαλέπι, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους σε επιδρομές με «βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά» τα οποία ρίπτονται από αεροσκάφη από την 15η Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Χθες Τρίτη ένας όλμος που φέρεται ότι εβλήθη από το στρατό έπληξε ένα λεωφορείο στην μητρόπολη αυτή, μεγάλα τμήματα της οποίας ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ