Οικιακά ρομπότ θα συντροφεύουν τους παππούδες μας

Η εποχή που οι ηλικιωμένοι θα έχουν ως συντροφιά οικιακά ρομπότ που θα τους παρέχουν βοήθεια μέσα στην καθημερινότητά τους και θα τους βοηθούν να επικοινωνούν με τους γύρω τους, δεν είναι μακριά.

Τα οικιακά ρομπότ δεν είναι εικόνα από το μακρινό μέλλον, υποστηρίζει ο Περικλής Μήτκας, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το τριετές ερευνητικό έργο RAPP, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και διανομής ρομποτικών εφαρμογών.

Τα ρομπότ που κατασκευάζει γαλλική εταιρεία θα καταφτάσουν σε δύο μήνες στην Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό ώστε τα οικιακά ρομπότ που θα λειτουργήσουν με σκοπό να συμβάλλουν στην αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων να είναι σε θέση να τους υπενθυμίζουν πότε πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να ελέγχουν αν το έκαναν, να «κατεβάζουν» από το διαδίκτυο τις οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να τους καθοδηγούν, να στέλνουν μήνυμα στο σούπερ μάρκετ ότι τελείωσε το γάλα στο ψυγείο ή να τηλεφωνούν στους οικείους τους.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί, μέσω του ερευνητικού έργου RAPP, η δημιουργία ενός ρομπότ που θα μπορούσε να εγκατασταθεί μονίμως σε ΚΑΠΗ ή μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ώστε να τους διευκολύνει στην κίνησή τους στο χώρο.

«Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα κινητικότητας, το συγκεκριμένο ρομπότ, που θα έχει τη μορφή μιας περπατούρας, θα βοηθά την κίνησή τους, θα τους υποστηρίζει ώστε να είναι ασφαλείς και θα τους διευκολύνει να μετακινηθούν μέχρι το διπλανό δωμάτιο ή το σαλόνι ενός κέντρου αποκατάστασης» εξηγεί ο κ. Μήτκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος της λειτουργία τους είναι η κινητοποίηση ανθρώπων που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι είτε γιατί δεν μπορούν να κινηθούν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, είτε επειδή δεν τους είναι εύκολο να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.

Εκτός των δύο ρομπότ, θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μια memory ball (μπάλα μνήμης) που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου και το βράδυ θα μπορεί να του υπενθυμίζει τα σημαντικά γεγονότα μιας ημέρας, ώστε να ενισχύει τη μνήμη ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα άρχουσας άνοιας.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ειδικών λογισμικών που θα λειτουργήσουν στα αντίστοιχα ρομπότ, θα γίνει πιλοτική εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες. Το οικιακό ρομπότ θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε ίδρυμα που βρίσκεται στην περιοχή της Ορμύλιας και εκείνο που θα διευκολύνει την κίνηση των ηλικιωμένων σε ίδρυμα γεροντολογίας στην Ισπανία.

Συντονιστής του έργου RAPP είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ σε αυτό συμμετέχουν επτά φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ευρώπη, με τεχνογνωσία στους τομείς της ρομποτικής, της μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων, της μηχανικής όρασης, της ανάπτυξης και ολοκλήρωσης λογισμικού και της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων.

Ερωτηθείς πότε θα είναι προσβάσιμη η συγκεκριμένη τεχνολογία στο ελληνικό κοινό, ο κ. Μήτκας σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες με τιμές που κυμαίνονται στις 12.000 ευρώ. «Στόχος των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να δείξουμε ότι μπορεί να ανοίξει μια μαζική αγορά στον εν λόγω τομέα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το κόστος στα 1000 ευρώ κατά περίπτωση» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ