«Ο τυφλός δεν μπορεί να γίνει φυσικός»

Το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ότι το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή «πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του», επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψήφιων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων.

Ο18χρονος είναι αριστούχος μαθητής του Γενικού Λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών κι έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση.

Παρά την αναπηρία του, αριστεύει από την ηλικία των 10 ετών με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο οι γνωστικές δυνατότητες του παιδιού είναι αναμφισβήτητες, δεδομένων των διακρίσεων που έχει κατά καιρούς λάβει.

Πηγή: efsyn.gr